Valeriu Zgonea, condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Ce acuzații i se aduc

Diana Radu / 03.02.2020, 17:09
Valeriu Zgonea, condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Ce acuzații i se aduc

Valeriu Zgonea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul de trafic de influență de către Tribunalul București. Însă, decizia nu este definitivă, așa că fostul președinte al Camerei Deputaților poate ataca decizia la Curtea de Apel. La ultimul termen, Zgonea a susținut că este nevinovat.

Pentru ce infracțiune a fost condamnat Valeriu Zgonea la trei ani de închisoare cu executare

Fostul președinte al Camerei Deputaților este cercetat pentru trafic de influență, după ce ar fi intervenit pentru numirea unui secretar de stat, atunci când se afla în funcție, iar asta nu e tot. Acesta ar fi primit de la consilierul judeţean, Dumitru Dobrică, contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna, în cuantum total de 62.143 lei.

Așadar, pe numele lui Valeriu Zgonea există un dosar penal deschis în perioada iulie 2012 – aprilie 2013 de procurorii DNA. Ulterior, acesta a fost trimis în judecată în 2018 sub aspectul de săvârșire a acțiunii de trafic de influență.

valeriu zgonea, inchisoare, condamnare, trafic de influenta
Pentru ce infracțiune a fost condamnat Valeriu Zgonea

La ultimul termen de judecată, Valeriu Zgonea a susținut că este nevinovat și a cerut achitarea pedepsei. „Am încredere că, din păcate pentru mine, dumneavoastră aveți posibilitatea de a arăta abuzurile DNA. Cred cu tărie în actul de justiție. Repet, sunt nevinovat”, a declarat fostul șef al Camerei Deputaților. Însă, consilierul județean numit în funcție de Zgonea, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. Drept urmare, procurorii i-au pus sechestru lui Zgonea în acest dosar pe bunuri în valoare de 62.143 lei.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploiești, ”în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților și totodată vicepreședinte al unei formațiuni politice, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcție publică o rudă a lui Dobrică Dumitru”.

Dosarul în care Valeriu Zgonea este cercetat pentru trafic de influență a fost instrumentat de fostul procuror de la Direcţia Naţională Anticorupţie din Ploieşti, Lucian Onea, judecat la rândul său pentru acuzaţii lansate de Secţia Specială, că ar fi măsluit anumite probe în anchete.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI