Formularul pe care părinţii copiilor de peste 12 ani vor trebui să îl semneze pentru şcoală. Sorin Cîmpeanu: „Este de bun simţ”

Iancu Andreea, Mihai Roșoiu 24.08.2021, 14:55
Formularul pe care părinţii copiilor de peste 12 ani vor trebui să îl semneze pentru şcoală. Sorin Cîmpeanu: „Este de bun simţ”

Autoritățile se pregătesc intens de revenirea elevilor în băncile școlilor, ținând totuși cont de evoluția epidemiologică din țara noastră. Având în vedere că numărul de cazuri noi crește vertiginos, de la o zi la alta, atât specialiștii din domeniul medical cât și oficialii din ministerele abilitate susțin vaccinarea populației, printre care se numără inclusiv copiii de peste 12 ani. Debutul noului an școlar vine chiar cu o noutate în această privință. Părinții copiilor de peste 12 ani vor trebui să semneze formularul pentru școală, despre care ministrul Educației a oferit recent detalii. Motivul expus de Sorin Cîmpeanu este unul informativ.

Care este motivul pentru care părinții vor trebui să semneze formularul pentru școală. Regula se aplică doar copiilor de peste 12 ani

Noul an școlar vine cu o serie de modificări, având în vedere contextul pandemiei. Astfel, potrivit liderului din Educație, părinții copiilor de peste 12 ani vor trebui să semneze formularul prin care își dau sau nu acordul pentru vaccinarea anti-Covid a copiilor lor. Acesta, împreună cu un altul, prin care autoritățile încearcă să afle care este situația vaccinărilor și dorinței de imunizare a minorilor, vor fi distribuite în școli încă din prima zi a noului an.

Părinții vor răspunde cu Da sau Nu întrebării: „Vă exprimați acordul expres informat pentru vaccinare?”, precum și: „Aveți copilul vaccinat?”. Deocamdată, ministrul Sorin Cîmpeanu susține că întrebarea nu se află într-o formă finală, însă aceasta va fi adresată atât părinților celor neimunizați, cât și celor care s-au vaccinat deja împotriva Covid-19. Oficialul român a mai precizat că nu se dorește impunerea unui răspuns, ci aflarea unei imagini de ansamblu asupra intenției de vaccinare.

Formularul pe care părinții copiilor de peste 12 ani vor trebui să îl semneze
Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației

Școala în România este obligatorie. Este bine să avem răspuns din partea fiecărui părinte, cu Da sau cu Nu. Este dreptul părintelui să aleagă și așa va rămâne, dar el trebuie să răspundă. În acest fel, vom avea o imagine corectă, necosmetizată, asupra dorinței părinților de a-și vaccina copiii. Nu dorim să impunem un răspuns, dar dorim ca acest răspuns să fie exprimat, a afirmat recent ministrul Educației, potrivit hotnews.ro.

Totodată, Ministerul Educației a stabilit o persoană de legătură între părinți și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP), pentru ca atitudinea acestora să fie una în cunoștință de cauză și bine informată. Părinții pot adresa întrebări specialiștilor, astfel încât să primească toate informațiile de care au nevoie despre vaccin.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Până atunci, trebuie să organizăm reuniuni interactive, în parteneriat Ministerul Educației – Ministerul Educației, astfel încât părinții să fie informați despre vaccinare. Reuniunile vor fi în format fizic sau online. Important este ca părinții să le poată adresa întrebări celor îndreptățiți să răspundă, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru sursa citată.

Situația imunizării anti-Covid în rândul copiilor, în România

Deocamdată, datele furnizate de către autorități raportează 30.000 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani şi 145.000 de adolescenți cu vârsta între 16 şi 19 ani care s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2. Ponderea acestora la nivel național este una mică, însă ministrul Cîmpeanu mizează pe faptul că profesorii și personalul auxiliar din învățământ au decis să se imunizeze în proporție de peste 60%, peste media națională. Astfel, elevii s-ar putea reîntoarce din toamnă în bănci în mai multă siguranță.

Aş vrea să vă anunţ că, la acest moment, avem 30.000 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani vaccinaţi, reprezentând o pondere de 4% din această categorie de vârstă 12-15 ani şi 145.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 19 ani, reprezentând o pondere de 20% din tinerii din această categorie de vârstă. Ambele situaţii sunt sub media naţională. Totuşi, personalul din învăţământ este vaccinat într-o proporţie de peste 60%, adică dublu, mai mult decât dublul mediei naţionale. Este unul din lucrurile care îmi întăresc convingerea că în şcoli vom beneficia de o siguranţă sanitară mai accentuată decât în alte medii, a declarat ministrul Educației.

Formularul pe care părinții copiilor de peste 12 ani vor trebui să îl semneze
Ce măsuri sunt anunțate pentru debutul noului an școlar

Ce reguli sunt anunțate pentru începutul anului școlar 2021-2022, în contextul epidemiologic

Ministrul Educației susține că școlile vor continua să funcționeze, în ciuda unei posibile depășiri a pragului de 6 la mia de locuitori, având desigur avizul Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Totuși, în situația creșterii incidenței de cazuri, peste acest prag, autoritățile vor găsi soluții astfel încât să țină cont de persoanele vaccinate și cele nevaccinate.

Peste acest prag vor apărea o serie de condiții, care nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi de peste 12 ani, fie că vorbim de profesori, dar vor fi beneficii pentru elevii și profesorii vaccinați, a susținut Cîmpeanu.

Totodată, autoritățile iau în calcul păstrarea creșelor și grădinițelor deschise, în cazul unei rate de infectare de peste 6 la mie, atât timp cât localitatea respectivă nu intră în carantină. Un alt scenariu ar fi reprezentat de trecerea în mediul online al elevilor de gimnaziu, cu vârsta de până la vârsta de 12 ani, iar în cazul elevilor de peste 12 ani să se țină cont de prezența fizică a acestora la școală.

Şcoala nu ar trece integral în online (la o rată de infectare de peste 6 la mie – n.r.). Este vorba despre al doilea scenariu care se aplică peste rata de infectare de 6 la mie. În acest scenariu, în momentul de faţă este propus ca preşcolarii – e vorba de creşe şi grădiniţe – să poată funcţiona în continuare. Primul scenariu este o certitudine. Al doilea scenariu, ce vă spun acum, este în curs de discuţie şi va fi finalizat acest proces, în perioada 1-3 septembrie, cu cel puţin 10 zile înainte de începerea anului şcolar, a spus Cîmpeanu.

Pe de altă parte, Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că purtarea măștii în școală va rămâne obligatorie pentru copiii de peste 6 ani, în timp ce în spațiile deschise obligativitatea purtării acesteia nu va mai exista.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...