Senatul a decis: educația sexuală se va face doar cu acordul părinților. Cum se va numi

Ana Anitoiu, Rădulescu Valentin 22.06.2021, 20:21
Senatul a decis: educația sexuală se va face doar cu acordul părinților. Cum se va numi

Senatul a decis marți că educația sexuală se va face doar cu acordul părinților și va intra în orarul elevilor cu o denumire diferită. Cererea președintelui României, Klaus Iohannis, ca legea să fie reexaminată, a fost respinsă de senatori și va merge la Camera Deputaților, for decizional.

Președintele Senatului, despre educația sexuală în școli: ”Trebuie atacată mai frontal”

Președintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că proiectul de lege cu privire la educația sexuală în școli este incomplet. Ea a precizat că ar trebui ca aceste ore să se facă pentru elevii de peste 12 ani, deoarece ”vârsta de 14 ani ar fi un compromis”.

”Poziţia noastră a fost foarte clară, a USR PLUS, că în situaţia în care avem atât de multe mămici minore, o treime din mămicile minore din UE provin din România, în situaţia în care avem foarte multe abuzuri sexuale care se întâmplă în segmentul acesta al minorilor, noi credem că educarea sexuală trebuie atacată mai frontal, trebuie să mergem dincolo de declaraţii politice şi să ne uităm la binele copiilor şi al tinerilor”, a spus președintele Senatului, potrivit Agerpres.

Senatul a decis: educatia sexuala se va face doar cu acordul parintilor. Cum se va numi
Elevi in banci

Ministrul Educației, despre educația sexuală în școli

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că educația sexuală ar trebui să facă parte dintr-un modul mai larg ce să includă și educație financiară, rutieră, de prim ajutor etc. Oficialul a propus ca orele de sexuală să fie făcute cu acordul părinților, la fel cum s-a procedat în anul 2015 cu orele de religie.

”Va trebui să găsim și un răspuns integrat în nevoia de simplificare a curricumului. Ar putea fi, de exemplu, un modul de educație pentru viață, în care să fie incluse etapizat educație sexuală, educație sanitară, educație de prim ajutor, alimentație rațională, educație juridică, rutieră, financiară. Toate aceste componente nu au un curriculum atât de vast ca să justifice o oră pe săptămână. Modul de educație pentru viață să fie predat pe fiecare componentă de către specialiști poate fi o soluție. Educația sexuală trebuie să se găsească în acel modul, pentru că numărul mamelor de 11-14 ani e greu de comentat”, a mai precizat ministrul.

Ce urmează să se întâmple cu legea referitoare la educația sexuală în școli

Legea referitoare la educația sexuală în școli a fot contestată de președinte la CCR, dar fără succes. În plus, șeful statului a cerut reexaminarea proiectului ce prevede înlocuirea noţiunii de ”educaţie sexuală” cu cea de ”educaţie sanitară” şi introducerea obligativităţii acordului scris al părinţilor pentru ca aceste ore să poată fi predate. Vezi AICI argumentele lui Klaus Iohannis!

Acum, după ce Senatul a respins solicitarea președintelui, proiectul de lege va ajunge la Camera Deputaţilor, for decizional. În cazul în care și deputații vor respinge cererea președintelui, șeful statului va fi obligat să o promulge. Citește AICI povestea Linei Medina, cea mai tânără mamă din lume!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...