Cum se completează formularul digital, obligatoriu la intrarea în România din 20 decembrie. Tot ce trebuie să ştii despre PLF

Iancu Andreea, Ioana Bucur 18.12.2021, 19:12
Cum se completează formularul digital, obligatoriu la intrarea în România din 20 decembrie. Tot ce trebuie să ştii despre PLF

Persoanele care intră în România şi călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale trebuie să completeze obligatoriu formularul de localizare, de luni, 20 decembrie. Documentul a fost stabilit ca necesar la intrarea în țară, cetățenii nemaifiind obligați să completeze declarația epidemiologică, verificată până în prezent la punctele de trecere a frontierei. Iată cum se completează și ce date conține formularul.

Cum se completează formularul digital – PLF

Începând de luni, 20 decembrie, se schimbă regulile de intrare în România. Autoritățile au decis să elimine declarația epidemiologică, verificată până acum la punctele de trecere a frontierei, înlocuind-o cu formularul digital (PLF).

Guvernul a întins o mână de ajutor cetățenilor, realizând un tutorial prin care se demonstrează cum se completează formularul digital. Documentul, ce nu trebuie tipărit, se generează în format electronic prin platforma https://plf.gov.ro, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale ale Ministerului Sănătății. Pașii ce trebuie urmați sunt:

  • Vă autentificați pe baza unei adrese de e-mail și apăsați butonul „Autentificare”. Dacă e-mailul este valid, veți fi informat că s-a trimis un link.
  • Verificați e-mailul, accesați link-ul primit și veți fi redirecționat în aplicația de completare a formularului
  • Accesați butonul verde „Formular nou” din partea dreapta-sus a ecranului
  • Selectați secțiunea CNP dacă dețineți o carte de identitate din România sau opțiunea
  • Pașaport/Act de Identitate dacă prezentați alt document la trecerea frontierei
  • Completați câmpurile obligatorii ale formularului cu numele și pronumele, țara din care ați plecat, data plecării și punctul de trecere a frontierei
  • Introduceți adresa de destinație
  • Completarea numărului de telefon la care puteți fi contactat pe perioada șederii în România
  • Selectat modul de călătorie: autoturism, tren, autocar, avion sau vapor și introduceți toate datele necesare în funcție de tipul de transport.
  • Indicați o persoană de contact în caz de urgență
  • Țările vizitate anterior, inclusiv cele tranzitate pe timpul călătoriei
  • Dacă este cazul, adăugați datele minorilor care vă însoțesc
  • În ultima etapă, bifați că sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de căte autoritățile competente și că ați luat la cunoștință prevederile legislației în vigoare
  • La final, apăsați butonul verde Salvează, iar aplicația va genera formularul digital de intrare în România
  • Din meniul Listă formulare, puteți vizualiza toate formularele pe care le-ați completat pentru intrarea în țara noastră timp de 15 zile.

Trebuie precizat că persoanele care nu vor avea formularul completat în momentul prezentării la punctele de trecere a frontierei fără formular vor avea obligativitatea de a-l completa într-un termen de 24 de ore.

Necompletarea Formularului digital de intrare în România se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.

Formularul de localizare a cetățenilor care ajung în România, obligatoriu din 20 decembrie

Începând de luni, 20 decembrie 2021, se schimbă regulile de la intrarea în țară. Indiferent de mijlocul de transport utilizat pentru a intra în România, cetățenii nu mai sunt nevoiți să completeze declarația epidemiologică, care era verificată până acum la punctele de trecere a frontierei. Autoritățile au stabilit drept obligatoriu formularul de localizare a pasagerilor care ajung în România începând de luni, 20 decembrie.

Formularul digital de intrare în România va conține toate datele din declarația epidemiologică și ar urma să scurteze timpul de așteptare din punctele de trecere a frontierei. Practic, cetățenii vor avea de parcurs un singur filtru, nu două ca până în prezent, verificarea datelor fiind făcută automatizat.

Formularul de localizare a pasagerilor, obligatoriu în România din 20 decembrie
Formularul PLF, obligatoriu la intrarea în România, din 20 decembrie

Cum se completează formularul de intrare în țară

Pentru cei care urmează să ajungă în România zilele următoare, este important de știut că formularul digital de intrare în România (PLF) va intra în vigoare începând cu 20 decembrie și va putea fi completat electronic în aplicația https://plf.gov.ro începând cu 19 decembrie.

Documentul, dezvoltat de STS pe baza cerințelor operaționale stabilite de autoritățile medicale, nu este necesar să fie tipărit. Verificarea se face în momentul trecerii punctelor de frontieră, prin scanarea cărții de identitate/pașaport. Practic, identificarea și datele epidemiologice vor fi afișate din formular în aplicația informatică a Poliției de Frontieră.

Pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primeşte un link de acces. Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Paşii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID. Platforma https://plf.gov.ro va putea fi accesată de orice persoană, începând cu data de 20 decembrie 2021, au transmis reprezentanții Guvernului.

Documentul se completează cu 24 de ore înainte de prezentarea la frontieră

Un aspect important îl reprezintă momentul în care trebuie completat formularul. Această etapă trebuie realizată cu 24 de ore înainte de trecerea prin punctele de frontieră. De asemenea, este necesar ca datele să fie introduse corect pentru că sistemul informatic este interconectat cu DEPABD și Poliția de Frontieră pentru validarea datelor de identitate și Corona-forms, aplicația unde se regăsesc persoanele infectate cu SARS-CoV-2, izolate sau carantinate. Acest formular este utilizat deja la nivelul a 18 state membre. Cei care nu completează documentul riscă o amendă cuprinsă între 2.000 de lei și 3.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...