Focuri de veghe, aprinse în Ţinutul Secuiesc pentru o „mobilizare civică”: „Totul se bazează pe un obicei străvechi”

01 11. 2022, 14:28

Un eveniment devenit deja tradiție a avut loc și anul acesta în Ținutul Secuiesc, în peste 100 de localități care marchează granițele ținutului, unde au avut loc manifestări. La fiecare dintre focurile de veghe aprinse în apropierea aşezărilor a fost citită proclamaţia evenimentului, semnată de Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iniţiatorul şi organizatorul focurilor de veghe. Impact.ro a stat de vorbă cu acesta pentru a afla planurile de viitor și când va deveni realitate cartea de identitate a Ținutului Secuiesc.

„Această mobilizare era cu scop de apărare, militar, acum acest scop este pentru o mișcare civică”

Duminică seara au fost aprinse focuri de veghe în peste o sută de localităţi din Ţinutul Secuiesc pentru a reitera solicitarea autonomiei, dar și pentru a marca 19 de ani de la înființarea CNS în 2003. Documentul citit subliniază autonomia teritorială și ar putea fi o garanţie a securităţii, păcii şi prosperităţii în Ţinutul Secuiesc. De asemenea, se afirmă că populaţia Ţinutului Secuiesc solicită în continuare autonomia teritorială.

„Este vorba despre cartea de identitate a Ținutului Secuiesc, sub nici o formă nu este un act de identitate prin care dorim să înlocuim actul de identitate a cetățenilor români care trăiesc în Ținutului Secuiesc. Este un mijloc de autoorganizare a societății civile. Anul trecut la 3 decembrie, Comisia Permanentă a Consiliului Național Secuiesc, a adoptat o hotărâre și a propus ca această hotărâre să fie înaintată în fața plenului, care va avea loc în data de 12 noiembrie, anul acesta.”, spune președintele CNS.

Cartea de identitate ar urma să fie folosită în alegerile interne din cadrul Consiliului Național Secuiesc sau va fi un act doveditor al apartenenței la această comunitate.

„CNS a inițiat acest eveniment în 2015, atunci ne-am referit la marcarea granițelor administrative a Ținutului Secuiesc, din foarte multe localități a venit observația extinderii acestui obicei, și atunci am iniția din 2016 obiceiul în toate localitățile. Desigur, în localitățile în care există o comunitate care se solidarizează cu obiectivele noastre. Totul se bazează pe un obicei străvechi al secuilor. Până în Evul Mediu, când era vreun pericol, atunci satele apropiate avertizau cu focuri de veghe, atunci când intrau tătarii sau turcii, prin Oituz, atunci de pe vârf de deal, până în vârf de deal, se propaga semnul. Este un semn de mobilizare, această mobilizare era cu scop de apărare, militar, acum acest scop este pentru o mișcare civică.”, spune Balázs Izsák.

Primarul din Miercurea Ciuc, prezent la evenimente

În România sunt două date importante care sunt marcate de evenimente organizate de CNS sau alte entități „pe 10 martie are loc în Târgul Mureș, Ziua Comemorării eroilor martiri, și la finalul lunii octombrie, când s-a format și CNS în 2003, avem un alt eveniment. Noi nu suntem un partid, dar au participat și membrii UDMR, primarul din Miercurea Ciuc, de altfel fost Ministru al Mediului.”, spune președintele CNS.

Primarul localității Miercurea Ciuc reiterează clar în mesajul său transmis cu ocazia evenimentelor importanța proclamării autonomiei, care a fost la un pas de a trece de Parlamentul României în urmă cu doar 2 ani, cât și independența în ceea ce privește luarea deciziilor la nivel local.
„Autonomia este un instrument. Este un instrument pentru a rămâne pe tărâmul nostru natal, planificând un viitor previzibil, bazându-ne și pe propriile forțe.
Ordinea juridică a diferitelor țări din Europa, prin recunoașterea formelor de autonomie, a oferit comunităților regionale și naționale un instrument pentru a construi viitorul comunităților lor, nu împotriva nimănui, ci prin utilizarea mijloacelor de autoorganizare.
 Asta dorim să folosim noi, aici, acasă, asta cerem statului român să facă posibil pentru comunitatea noastră!”, a scris Attila Korodi pe Facebook.