Decizie de ultimă oră luată de Korodi Attila, primarul din Miercurea Ciuc. Ce se va elimina de pe Primărie şi din centrul municipiului

Elena Avramescu 10.03.2021, 15:32
Decizie de ultimă oră luată de Korodi Attila, primarul din Miercurea Ciuc. Ce se va elimina de pe Primărie şi din centrul municipiului

Decizie de ultimă oră luată de Korodi Attila. În decursul zilei de azi, primarul municipiului Miercurea Ciuc a declarat că va elimina steagurile negre de pe Primăria Miercurea Ciuc, dar și pe cele din centrul municipiului, arborate de fostul primar Raduly Robert Kalman. În plus, din vară vor începe demersuri pentru reglementarea stemei, dar şi a steagului oraşului.

Decizie de ultimă oră luată de Korodi Attila

În prezent, două steaguri de doliu sunt arborate de mai mult timp pe sediul Primăriei Miercurea Ciuc. Acestea au fost puse în semn de protest deoarece, prin hotărâre judecătorească, fostul primar a fost obligat să înlăture de pe clădire steagul secuiesc şi cel al municipiului. Se pare că tot din acelaşi motiv, pe un catarg din centrul oraşului a fost arborat tot un steag de doliu, în locul steagului secuiesc, îndepărtat, și acesta, tot prin sentinţă judecătorească definitivă.

În acest sens, Korodi Attila a menționat că steagurile vor fi înlăturate mâine de dimineaţă, iar doliul va fi folosit doar atunci când trebuie cinstită memoria unor oameni importanţi ai comunităţii, care îşi pierd viaţa. Pe lângă asta, primarul a anunţat că încep demersurile pentru aprobarea stemei şi a steagului oraşului.

De mâine, se vor scoate drapelele negre care la ora actuală sunt arborate. (…) De mâine dimineaţă, steagul negru va fi folosit pentru oamenii de marcă ai comunităţii, ai Primăriei pe care îi pierdem şi care merită tot respectul nostru. Dar, totodată, din vară începem un program adecvat pentru folosirea simbolurilor comunităţii şi ale oraşului.

De aceea, din nou, reîncepem reglementarea şi cerem, după aceea, prin Hotărâre de Guvern, reglementarea naţională pentru stema oraşului care, la ora actuală, nu este în niciun proces decizional şi, totodată, după aceea, începem şi reglementarea altor simboluri, cum este steagul oraşului. Folosirea simbolurilor comunităţilor naţionale care trăiesc în oraş şi a simbolurilor oraşului este importantă şi nu trebuie să pierdem nici un moment în a folosi aceste lucruri, a declarat Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea Ciuc.

Decizie de ultima ora luata de Korodi Attila
primaria Miercurea Ciuc

Korodi Atilla vrea obligativitatea limbii maghiare în administraţia publică locală

Însa asta nu este tot. Edilul are planuri mari și în privința utilizării limbii maghiare în administraţia locală, astfel că urmează ca documente din cadrul instituţiei pe care o conduce să fie redactate şi în limba maghiară, după cum prevede noul Cod Administrativ.

Am observat că, din punctul de vedere al utilizării limbii materne în administraţia publică locală, după adoptarea noului Cod Administrativ, multe lucruri lasă de dorit. Foarte multe informaţii publice, cum sunt dispoziţiile primarului, deciziile Consiliului Local, nu sunt emise şi în limba maternă, limba maghiară, chiar dacă există obligaţie legală.

Există foarte multe situaţii în care interacţiunea cu petenţi sau cu cei care au întrebări către Primăria Miercurea Ciuc nu se întâmplă în limba maternă, chiar dacă avem documente care ajung la noi în limba maternă, în limba maghiară. Lucrurile acestea trebuie corelate. O dată, printr-un dialog, şi asta s-a început cu direcţiile de specialitate din cadrul Primăriei, printr-o recalibrare a activităţilor noastre, dar şi printr-o alocare corectă a unui buget care să asigure acest serviciu foarte important, a mai spus Korodi Attila.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...