FMI: Estimările privind creșterea inflației în România ajung a 14,7% la finalul lui 2022

Andrei Dumitrescu 11.10.2022, 16:53
FMI: Estimările privind creșterea inflației în România ajung a 14,7% la finalul lui 2022

Potrivit predicțiilor Fondului Monetar Internațional (FMI) privind rata inflației, Prețurile de consum vor avea o creștere de 14,7% la finalul acestui an în România, urmând ca aceasta să se reducă până la 7,7%, la finele anului 2023.

În primăvara acestui an, Fondul miza pe un sold negativ de 7% din PIB în 2022, dar și-a revizuit prognoza, urmând să crească la 8,4% din PIB, urmând ca până în 2023 să se reducă până la 8%.

BNR: Rata inflației va crește

Banca Naţională a României (BNR) arăta, săptămâna trecută, că rata anuală a inflaţiei va continua să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit.

„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit. Determinante pentru înrăutăţirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de preţurile gazelor naturale şi energiei electrice – inclusiv în condiţiile modificării caracteristicilor schemei de plafonare a preţurilor la energie electrică – precum şi de preţurile alimentelor, sub influenţa creşterii ample a cotaţiilor mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor instituite, dar şi al secetei prelungite şi extinse la nivel european din această vară.

Studiu Eurostat: România în topul țărilor din UE cu cea mai mare inflație. Rata anuală s-a menţinut la 13% în iulie
Studiu Eurostat: România în topul țărilor din UE cu cea mai mare inflație. Rata anuală s-a menţinut la 13% în iulie

Impactul acestor factori va fi doar parţial contrabalansat de efecte de bază dezinflaţioniste anticipate a se manifesta în perspectivă apropiată inclusiv pe segmentul combustibililor”, se menţionează în comunicatul băncii centrale publicat în 5 octombrie.

După ce a scăzut la 14,96% în iulie, rata inflației a crescut la 15,32% în august, depășind nivelul așteptat, potrivit BNR.

Persistența creșterilor de prețuri la alimente, în special a celor pentru categoriile de LFO, a fost principalul motor al creșterii.
Aceasta a fost oarecum compensată de scăderea prețurilor la carburanți (datorată în parte scăderii prețurilor la benzină și carburatori), precum și de efectele de propagare a creșterii prețurilor la energie.

Mugur Isărescu: 60-80% din inflație vine din prețurile la energie

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara la finalul lunii septembrie că o mare parte din inflație vine din prețurile la energie, iar singura soluție pentru stăvilirea acesteia este stabilitatea cursului valutar leu-euro.

„Nu poţi să te joci cu cursul de schimb, nu poţi să laşi să se miște. La români încrederea se bazează deocamdată pe cursul de schimb.” a menționat Isărescu, miercuri la o conferinţă pe politică monetară şi unde s-a prezentat o carte „Băncile Centrale şi calibrarea politicii monetare”, avându-l ca autor pe guvernator.

Isărescu a spus că acum când 60-80% din inflaţie vine direct şi indirect din preţurile la energie, nu a avut altă soluţie decât stabilitatea cursului, chiar cu riscul deteriorării balanței de plăţi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...