Florin Cîțu a fost chemat într-o vizită oficială la Kiev. Președintele Senatului a primit invitația de la liderul Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stafanciuk. Fostul prim-ministru este primul oficial român care va merge în capitala ucraineană de când Vladimir Putin a declanșat un război.
Senatul a anunțat, miercuri, că vor fi anunțate mai multe detalii despre vizita lui Florin Cîțu la Kiev după ce acestea vor fi stabilite. Inclusiv cele referitoare la membrii delegației conduse de președintele Senatului.
După ce a izbucnit războiul în Ucraina, mai mulți lideri din Occident au vizitat Kievul. Printre aceștia s-au numărat președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, premierul britanic Boris Johnson și președintele Poloniei Andrzej Duda.
„Am văzut cruzimea armatei lui Putin. Am văzut nepăsarea și cruzimea cu care au invadat acest oraș. Aici, în Bucha, am văzut cum umanitatea noastră este spulberată. Întreaga lume este în doliu alături de oamenii din Bucha.
Ei sunt cei care apără frontiera Europei, cei care apără umanitatea și democrația și, de aceea, suntem alături de ei în această luptă”, a spus Ursula von der Leyen, care a vizitat orașul aflat în apropierea Kievului în care au fost fotografiate cadavre ale civililor pe străzi.
De asemenea, au ajuns la Kiev, miercuri, președinții Poloniei, Andrzej Duda; Lituaniei, Gitanas Nauseda; Letoniei, Egils Levits; și Estoniei, Alar Karis. Aceștia vor discuta cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski. Cei patru lideri au sosit cu trenul și au fost întâmpinați de prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmigal.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Subiectele de discuție ce au fost stabilite sunt acordarea de ajutor pentru civilii și militiarii ucraineni, precum și investigarea crimelor de război comise de soldații ruși în Ucraina, de la începutul acestei ofensive.
Însă, nu toți liderii occidentali sunt primiți la Kiev. Recent, președintelui Germaniei i-a fost respins accesul în capitala Ucrainei. Lui Frank-Walter Steinmeier i s-a transmis că nu este binevenit. Acesta ar fi trebuit să participe la vizita făcută de omologii săi din Polonia și țările baltice.
Refuzul lui Volodimir Zelenski de a-l primit la Kiev pe președintele Germaniei a stârnit nemulțumire la Berlin. Nils Schmid, expert în politică externă a Partidului Social Democrat (SPD), formaţiunea cancelarului Scholz, a spus că acest gest a fost „mai mult decât supărător”.
Nils Schmid a precizat că Germania este o țară aliată și că ar fi fost un semn bun dacă Frank-Walter Steinmeier ar fi mers în vizită la Kiev alături de alţi şefi de stat. El a adăugat că decizia ca el să nu fie primit în capitala Ucrainei este „de neînţeles” pentru mulţi germani.