Liderii polonezi și baltici, vizită la Kiev. Trebuia să meargă și președintele Germaniei, dar a fost refuzat de Zelenski din cauza apropierii de Rusia

Cătălina Burghelea 13.04.2022, 11:33
Liderii polonezi și baltici, vizită la Kiev. Trebuia să meargă și președintele Germaniei, dar a fost refuzat de Zelenski din cauza apropierii de Rusia

Patru președinți din UE sunt în drum spre capitala ucraineană Kiev. Șefii de stat din Polonia, Lituania, Estonia și Letonia urmează să se vadă cu liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, Anterior, acesta a refuzat vizita președintelui Germaniei, considerat un apropiat al Rusiei. Cei patru oficiali sunt Andrzej Duda, președintele Poloniei, Alar Kanis, președintele Estoniei, Egil Levits, președintele Letoniei, și Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei.

Zelenski primește vizita a patru președinți din UE

Liderii Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei sosesc, miercuri, în Ucraina, unde urmează să fie primiți de Volodimir Zelenski. Pe ordinea de zi a discuțiilor se află asistența militară și politică pentru Ucraina, afectată grav de invazia rusă. Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a transmis, miercuri dimineață, că se îndreaptă spre Kiev cu un „mesaj puternic de sprijin politic și asistență militară”. În plus, „Lituania va continua să susțină lupta Ucrainei pentru suveranitate și libertate”, a punctat șeful statului lituanian, publicând și fotografia cu liderii europeni lângă trenul care-i duce din Polonia la Kiev.

Trebuia să meargă și președintele Germaniei la Kiev, dar a primit interzis

Din acest grup de președinți europeni trebuia să facă parte și Frank-Walter Steinmeier (66 de ani), liderul Germaniei, care voia să meargă în Ucraina „pentru a trimite un semnal puternic de solidaritate europeană”, după cum a spus marți după-amiază. Însă, oficialul a fost refuzat de Zelenski din cauza apropierii de Rusia, potrivit Bild.

„Eram pregătit să fac asta. Dar se pare, trebuie să iau notă, că acest lucru nu a fost dorit la Kiev”, a afirmat președintele Germaniei.

Volodimir Zelenski: „Bineinteles ca sunt gata sa-mi dau viata pentru tara mea”. Ce spune despre cedarea Crimeei si a regiunii Donbas

Putin nu dă înapoi, ci continuă campania militară în țara vecină

Între timp, Vladimir Putin a promis că va continua campania militară rusă, concentrându-se acum asupra estului Ucrainei, în vreme ce experții internaționali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibila utilizare a armelor chimice în portul asediat Mariupol. Din cauza convoaielor de echipamente rusești care se deplasează în mai multe direcții spre regiunea estică a Donbasului, președintele american Joe Biden a caracterizat, pentru prima dată războiul rusesc, drept „genocid”.

Rusia este acuztaă că a folosit arme chimice în Mariupol

În discursul său de marți, 12 aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a evidențiat informațiile neconfirmate conform cărora ar fi fost folosită o armă chimică în Mariupol, unde pușcașii marini ucraineni și soldații batalionului Azov au purtat lupte brutale cu rușii. Liderul de la Kiev a spus că, în timp ce experții încearcă să determine care ar putea fi substanța, „lumea trebuie să reacționeze acum”.

Hanna Malyar, ministrul adjunct ucrainean al Apărării, a declarat că este posibil ca armele cu fosfor – care nu sunt clasificate drept arme chimice – să fi fost folosite în Mariupol. Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a declarat că monitorizează îndeaproape situația din Ucraina.

Liderul ucrainean este sprijinit de oficialii polonezi și baltici

Președintele Poloniei și liderii celor trei națiuni baltice vin la Kiev pentru a consolida guvernul lui Zelenski. Ei sunt cei mai recenți dintr-un număr tot mai mare de oficiali europeni care au plecat în Ucraina într-o demonstrație de sprijin.

Vorbind alături de liderul belarus Aleksandr Lukașenko, Putin a afirmat că Moscova „nu a avut altă opțiune” decât să invadeze Ucraina, spunând că operațiunea sa militară are ca scop protejarea oamenilor din părțile din estul Ucrainei și „asigurarea propriei securități a Rusiei”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...