Florin Cîţu a semnat ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19

Ioana Bucur, Diana Timișoreanu 19.04.2021, 21:52
Florin Cîţu a semnat ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19

Mișcare de ultim moment a premierului – ministru interimar al Sănătății. Luni seara, Florin Cîţu a semnat ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19.

Florin Cîţu a semnat ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19

Ca ministru interimar al Sănătății, premierul Florin Cîțu a semnat, luni seară, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19, ca urmare a declarațiilor făcute de Vlad Voiculescu. Fostul ministru a susținut că există erori semnificative de raportare a deceselor cauzate de infecția cu SARS-CoV-2. Comisia va fi formată din șapte persoane, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului Național al Sănătății, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență, precum și un reprezentant al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

„Premierul Florin Vasile Cîţu, ministru interimar al Sănătăţii, a semnat astăzi, 19 aprilie 2021, Ordinul ministrului sănătăţii nr. 526/19.04.2021 privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Din componenţa comisiei fac parte un număr de 7 persoane, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional al Sănătăţii, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi un reprezentant al Serciviului de Telecomunicaţii Speciale”, a anunțat, luni, Ministerul Sănătății.

Comisia se va ocupa de identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă privind decesele prin COVID-19, responsabilităților instituţiilor implicate, precum şi a potenţialelor neconformităţi, corectarea lor şi formularea de recomandări de măsuri pentru îmbunătăţire a procesului de raportare şi a calităţii datelor. În plus, toți membrii comisiei vor face o analiză a procesului și conținutului raportărilor curente din bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19 şi să identifice corespondenţa dintre bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19.

Florin Citu preia ministerul Sanatatiii. Pana cand va fi interimar
Florin Citu

„Diferenţa e de sute de persoane”

Semnarea ordinului vine la câteva ore după ce fostul ministru al Sănătății a reluat acuzațiile potrivit cărora existau erori semnificative în raportarea deceselor cauzate de COVID-19. „Există două platforme, o platformă în care raportează doar spitalele şi o a doua în care raportează şi spitalele, şi medicii de familie, prin DSP-uri. Numărul de decese în patforma în care raportează doar spitalele e semnificativ mai mare decât numărul de decese din paltforma în care ar trebui să raporteze toată lumea”, a declarat, luni, la EuropaFM fostul ministru Vlad Voiculescu, dând exemplu Spitalele Colentina și ROL 2.

„Dacă ne uităm la spitalul Colentina, vedem că diferenţa e de sute de persoane, raportarea din platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul din platformă unde ar trebui să raporteze atât spitalele, cât şi medicii de familie, prin DSP-uri. (…) Cineva n-a raportat cum trebuie, cineva n-a gândit cum trebuie metoda de raportare şi cineva n-a validat rezultatele cum trebuie. Pentru raportare responsabil este spitalul, mergând pe lanţ este Direcţia de Sănătate Publică, după care la capătul lanţului este Ministerul Sănătăţii şi Institutul de Sănătate Publică”, a mai declarat Voiculescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...