Firma celebră de haine care părăsește România după 30 de ani. Se închid toate magazinele

Ioana Bucur 25.02.2021, 19:17
Firma celebră de haine care părăsește România după 30 de ani. Se închid toate magazinele

A fost printre primele apariții străine pe piața de la noi din țară, la scurt timp după căderea comunismului, schimbând felul în care se îmbrăcau românii. De-a lungul timpului, s-a menținut mereu în topul preferințelor cumpărătorilor, în special în cazul celor dispuși să investească sume mai mari în garderobă. După 30 de ani, firma celebră de haine părăsește România. Se vor închide toate magazinele.

Firma celebră de haine care părăsește România după 30 de ani

Italienii de la Stefanel au adus unul dintre primele branduri de fashion pe piața din România, la începutul anilor ’90, când ceața perioadei comuniste încă nu se ridicase complet. Trei decenii mai târziu, s-a luat decizia ca toate magazinele de la noi din țară să se închidă. Motivul ar fi problemele financiare serioase cu care se confruntă compania-mamă. Marca Stefanel a fost preluată de OVS, tot un retailer italian, care a dorit să păstreze unele structuri, dar fără subsidiare. În ciuda faptului că nu a acumulat datorii, în cazul în care, în viitor, se va face o revenire pe piața din România, aceasta nu se va fi sub același brand, „din punct de vedere al imaginii, Stefanel România a avut prea mult de suferit”, a dezvăluit Bogdan Căluian, general manager Stefanel.

„Decizia aparține asociatului unic italian, compania-mamă care se confruntă cu niște probleme mai dificile din punct de vedere financiar. Marca Stefanel a fost vândută către OVS, tot un retailer italian de fashion. Ei au dorit să păstreze niște asset-uri și structuri, dar fără subsidiare. De aceea noi, ca magazine, vom ieși definitiv din România. Știu că cei de la OVS sunt în discuții cu potențiali investitori, dar din punct de vedere al imaginii, Stefanel România a avut prea mult de suferit și nu cred că vom reveni sub același brand. Noi suntem o companie fără datorii, dar am rămas fără principalul furnizor de haine. Compania-mamă a decis lichidarea afacerii din România“, a declarat, pentru Forbes România, Bogdan Căluian, general manager Stefanel.

Firma celebră de haine care părăsește România după 30 de ani
Magazin Stefanel

După 30 de ani, toate cele 12 magazine Stefanel se vor închide, iar cei aproape 50 de angajați vor rămâne fără loc de muncă. Centrele comerciale au fost informate de această decizie, însă Bogdan Căluian nu poate estima la acest moment cât va dura întreaga procedură. „Sperăm cât mai repede”, a precizat el, pentru aceeași sursă.

Ce se va întâmpla cu Stefanel

Fondat în regiunea Veneto, din Italia, în anul 1959, Stefanel a fost cumpărat de grupul OVS, condus de Stefano Beraldo, în ianuarie 2021. OVS a anunțat că își dorește să păstreze 94 din cei 136  de angajați care lucrează în magazinele lui Stefanel și la sediul central din Ponte di Piave, în special în dezvoltarea produselor.

„Bănuiesc că se va încerca o repoziționare în piață, dar se vor limita doar la lanțul de magazine din Italia. Subit au fost închise magazinele Stefanel din Germania, Austria, Polonia și probabil urmează și Portugalia. Italia, după ce a intrat în lockdown în 2020, nu a mai deschis magazinele tot anul. Noi, subsidiara din România, am aflat la finalul lunii ianuarie că nu facem parte din perimetrul tranzacției din Italia. Și eram cea mai profitabilă subsidiară a companiei-mamă. în 2020 am înregistrat un minus de 30-35% față de 2019, în ciuda pandemiei și a problemelor legate de furnizarea de marfă. Nu am datorat niciun ban nimănui”, a adăugat Bogdan Căluian. Referitor la decizia companiei-mamă de a lichida afacerea din România, general managerul consideră că aceasta nu a avut încotro, ținând de datoriile istorice cu care se confruntă. “Dar din punct de vedere al deciziei luate de OVS aceasta a fost una foarte proastă pentru că afacerea de aici avea mare potențial, aveam costuri reduse și cu o minimă investiție ne-ar fi readus spre segmentul de luxury”, a concluzionat Bogdan Căluian.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...