VIDEO

Filmat pe Stația Spațială Internațională, The Challenge i-a “luat fața” lui Tom Cruise: primul film în spațiu

Gabriel Peneș 10.03.2023, 15:39
Filmat pe Stația Spațială Internațională, The Challenge i-a “luat fața” lui Tom Cruise: primul film în spațiu

Lupta pentru supremația spațială poate lua forme ciudate. Rusia a prezentat, marți, trailerul primului lungmetraj filmat în spațiu, chiar pe Stația Spațială Internațională (ISS). Pelicula se numește The Challenge (Provocarea) și va avea lansarea oficială în acest an, luându-i, astfel, „fața” lui Tom Cruise care își propusese încă din 2020 să facă același lucru.

Filmat pe Stația Spațială Internațională, The Challenge i-a “luat fața” lui Tom Cruise

Nu se întâmplă des, dar de data asta Tom Cruise a fost depășit de ruși în „cursa” pentru realizarea primului lungmetraj artistic filmat în spațiu. Marţi, ruşii au lansat trailerul peliculei The Challenge, filmată la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, devansând un proiect american concurent al vedetei de la Hollywood.

Actriţa Yulia Peresild și regizorul Klim Shipenko au călătorit la bordul Stației Spațiale Internaționale, care orbitează în jurul Pământului la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri, alături de cosmonautul veteran Anton Shkaplerov, în octombrie 2021, iar filmările au durat 12 zile, scrie Daily Mail.

Cei doi călători spaţiali au urmat un antrenament accelerat pentru a învăţa să reziste la acceleraţia violentă din timpul lansării sau să se mişte în condiţii de gravitaţie zero, mai ales că Shipenko are 1,90 m înălțime.

„A fost dificil din punct de vedere psihologic, fizic şi emoţional”, a recunoscut Yulia Peresild, care a fost selectată din aproximativ 3.000 de candidaţi care au aplicat pentru a juca rolul principal.

În trecut, agenția spațială rusă Roscosmos anunța că va alege o „superfemeie” pentru a conduce „primul lungmetraj care va fi filmat pe Stația Spațială Internațională”.

Filmat pe Stația Spațială Internațională, The Challenge i-a “luat fața” lui Tom Cruise: primul film în spațiu
Actriţa Yulia Peresild (în stânga) și regizorul Klim Shipenko (în dreapta), alături de cosmonautul Anton Shkaplerov (în mijloc), înainte de zborul spre ISS, din octombrie 2021, făcut pentru filmarea primului lungmetraj realizat în spațiu. The Challenge

Primul film în spațiu

Această actriță a ajuns să fie Yulia Peresild, care joacă rolul chirurgului cardiac Zhenya, care este transportat pe ISS pentru a salva viața unui astronaut. Pacientul este interpretat chiar de un astronaut adevărat, Oleg Novitskiy.

Pe lângă efectuarea unei proceduri complicate la gravitație zero, personajul trebuie să lupte pentru a fi luat în serios de restul echipajului masculin.

Produs de studioul Yellow, Black and White și Channel One Russia – un post de televiziune controlat de stat – alături de agenția spațială Roscomos, „filmul are scopul de a promova acţiunile Rusiei în spaţiu, precum și de a glorifica rolul cosmonauţilor ruşi”, potrivit unui comunicat de presă. Toate etapele pregătirii pentru film au fost difuzate pe canalul TV Channel One Russia.

Întorcându-ne la proiectul lui Tom Cruise, în mai 2020, fostul administrator NASA, Jim Bridenstine, a anunțat că agenția va colabora cu vedeta de la Hollywood pentru a face un film la Stația Spațială Internațională. „NASA se bucură să lucreze cu Tom Cruise la un film despre Stația Spațială Internațională”, declara atunci Bridenstine.

„Avem nevoie de mass-media să inspire o nouă generație de ingineri și de oameni de știință care să ducă la realizare planurile ambițioase ale NASA”, mai spunea Bridenstine. „Ar trebui să fie grozav!”, replica Elon Musk, fondatorul SpaceX, la anunț.

Când va fi lansarea peliculei

Cruise, renumit pentru faptul că își execută singur cascadoriile din filme, urma să ajungă la bordul ISS cu o rachetă SpaceX Falcon 9 de la NASA Kennedy SpaceCenter, călătorind cu un modul Crew Dragon, ce poate andoca la ISS pe cont propriu.

Însă proiectul lui Cruise a intrat în impas din cauza întârzierilor cauzate de pandemia de COVID-19 în industria cinematografică și a angajamentelor anterioare ale actorului, care a lansat, în schimb, Top Gun:Maverick.

The Challenge este primul lungmetraj care a fost filmat în spațiu, dar nu este primul proiect filmat la bordul ISS. Proiectele anterioare includ un documentar IMAX din 2002, narat de Tom Cruise și un scurtmetraj SF de opt minute, din 2012, realizat de antreprenorul Richard Garriott.

De asemenea, deși va fi primul film în care distribuția a fost dusă în spațiu, „Return from Orbit”, un film sovietic science-fiction din 1984, conține, la rândul său, scene filmate la bordul stației spațiale Salyut 7. The Challenge, care a costat „doar” 15 milioane de dolari, față de bugetul de 200 de milioane estimat pentru pelicula lui Tom Cruise, va avea lansarea pe 12 aprilie, anul acesta.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....