Fără dosar cu șină în România. Președintele Iohannis a promulgat legea antibirocrație, în ce situații se aplică

Ana Anitoiu 04.01.2023, 21:01
Fără dosar cu șină în România. Președintele Iohannis a promulgat legea antibirocrație, în ce situații se aplică

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea antibirocrație, prin care este eliminat dosarul cu șină din România, după ce Parlamentul a votat, la începutul lunii decembrie, ca instituțiile publice să nu mai aibă voie să îl ceară. Iată în ce situații se aplică modificarea legislativă.

În ce situații se aplică legea antibirocrație

Legea prin care este eliminat dosarul cu șină din țară intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României.

Conform acesteia, instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat cu statut de utilitate publică sau autorizate să presteze un serviciu public nu le pot cere persoanelor fizice sau juridice, pentru soluționarea cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu şină şi niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.

De asemenea, prevederile noii legi se aplică în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcţii publice sau la procedurile de achiziţii publice.

Totodată, conform legii, nu pot fi percepute taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor sau obiectelor menționate.

Adio, dosar cu șină și copii xerox contra cost
Teanc de dosare

Ce obligație au instituțiile publice

Tot potrivit acestei legi, instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice sau persoanele juridice de drept privat autorizate sunt obligate să publice din oficiu informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe pagina de internet proprie, cât şi pe punctul de contact unic electronic, astfel încât acestea să poată fi descărcate și editate în scopul completării electronice.

Mai mult, acestea sunt au obligația de a accepta copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, asigurând condiţiile prevăzute de reglementările legale referitoare la protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acestea mai au obligaţia de a publica o adresă de e-mail pentru primirea în format electronic a copiei după cartea de identitate, pe punctul de contact unic electronic şi pe pagina proprie de internet.

Cerința de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice trebuie să fie eliminată. Acestea urmează să fie înlocuite cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent.

Conform legi promulgate de președintele Klaus Iohannis, persoanele fizice sau juridice nu mai sunt obligate să prezinte, pentru soluționarea cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...