VIDEO EXCLUSIV

Facturi care vor afecta motorul economic al României: „Până la urmă asta este consecința, fie îmi închid fabrica, fie ridic foarte mult prețurile”

Gabriela del Pupo 06.10.2022, 09:30
Facturi care vor afecta motorul economic al României: „Până la urmă asta este consecința, fie îmi închid fabrica, fie ridic foarte mult prețurile”

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat săptămâna aceasta că stocul de gaze pesntru această iarnă este asigurat în proporție de 85% însă importurile s-au făcut la un preț de 10 ori mai mare decât cel de anul trecut. România a importat gaz la un preț de peste 1500 de dolar la mia de metri cubi iar cotația la nivel european este de aproape 2500 de dolari. Invitat la Interviurile Impact.ro, președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a explicat faptul că mii de firme vor fi afectate până la stadiul de a închide activitatea.

„Vor lua în piept aceste creșteri ale prețurilor, cu niște consecințe economice drastice”

Dacă consumatorul casnic încă beneficiază de compesarea facturilor pentru mii de companii din România această iarnă poate fi decisivă. După doi ani de pandemie în care a fost puternic afectată atât productivitatea cât și cererea, firmele se văd nevoite să adapteze prețul la costurile de producție dar din păcate rămân fără clienți. Practic ]n toate domeniile dependente de gazul natural pentru producție facturile ar putea fi anul acesta și de 10 ori mai mari.

„Se va vedea în unele facturi, nu o să se vadă în toate facturile, cele pentru populație sunt plafonate, deci nu o să se vadă în costurile pe care le au. În schimb există câteva mii de companii în România, dacă vorbim de gaze naturale, care nu beneficiază de nici un sprijin în momentul de față. Sunt acele companii care consumă mai mult de 50.000 de Mw/h pe an, și care într-adevăr vor lua în piept aceste creșteri ale prețurilor, cu niște consecințe economice drastice. Pentru că mulți or să reducă activitatea sau o să închidă firmele, fiind în situația în care nu mai pot să plătească, sau chiar dacă pot să plătească nu mai are cine să le cumpere produsele foarte scumpe.”, spune Dumitru Chisăliță.

Întregul interviu mai jos:

„Discutăm de o blocare a unor fluxuri financiare, discutăm de o reducere a motorului economic al României”

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru luna iulie importurile de gaze s-au făcut la preţul istoric de 1.592 de dolari/mia de metri cubi. Doar pentru comparaţie, în aceeaşi lună a anului trecut importurile s-au realizat la 169 de dolari pe mia de metri cubi. Mai departe, datele de la CEGH, bursa de gaze de la Viena, unde se stabileşte de fapt cotaţia gazului la nivel european, gazul pentru această iarnă a ajuns la peste 2.400 de dolari pe mia de metri cubi.

„Vorbeam zilele trecute cu un furnizor de materiale de construcții care spunea, apropos, aici vedem o creștere de 10 ori a prețului, deci a facturii de import, spunea că de 10 ori a scăzut cererea pentru materiale de construcții. Până la urmă asta este consecința, fie îmi închid fabrica, fie ridic foarte mult prețurile produselor mele, dar nu mi le mai cumpără nimeni. Până la urmă ajung tot să închid fabrica. Nu este deloc un proces de dorit, pentru că discutăm de o blocare a unor fluxuri financiare, discutăm de o reducere a motorului economic al României.”, mai spune specialistul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...