Facebook ”te-a furat la cântar”, din nou: procesul împotriva Meta care îți arată cum te-a urmărit

Gabriel Peneș 23.09.2022, 12:05
Facebook ”te-a furat la cântar”, din nou: procesul împotriva Meta care îți arată cum te-a urmărit

Facebook ”te-a furat la cântar”, din nou. Rețeaua socială ce apariție companiei Meta a avut multe probleme de-a lungul timpului cu acuzațiile că și-ar spiona utilizatorii. Reprezentații Meta au declarat mereu că tot ce face, face doar în scopul de a optimiza direcționarea reclamelor, a mesajelor publicitare pentru clienți. Un grup de utilizatori vrea să intenteze un proces gigantului tehnologic după ce acesta a fost acuzat că a introdus o „injecție de cod” pentru a-și urmări clienții în ciuda restricțiilor de urmărire online care există inclusiv prin legile federale din SUA.

Facebook ”te-a furat la cântar”, din nou

De curând, fostul inginer Google și cercetător de confidențialitate, Felix Krause, a descoperit că Meta are un browser personalizat în aplicație care funcționează pe Facebook, Instagram. Acesta îi poate urmări pe utilizatorii care folosesc iPphone pe orice site dau click.

Conform engadget.com, un grup de utilizatori a înaintat o solicitare pentru începerea unui proces împotriva Meta. Ei acuză gigantul tehnologic deținut de Mark Zuckerberg că a ocolit restricțiile de urmărire stabilite de Apple și, mai mult decât atât, că a încălcat legile federale, dar și statale privind adunarea neautorizată de date personale.

În august, Felix Krause anunța că a descoperit un browser personalizat în aplicație care  funcționează pe Facebook, Instagram și pe orice site web pe care ai putea da click din ambele aplicații. El a arătat că acest browser proprietar are un cod de program suplimentar inserat în el. Krause a dezvoltat un instrument care a descoperit că Instagram și Facebook au adăugat până la 18 linii de cod site-urilor web vizitate prin browserele din aplicația Meta.

Procesul împotriva Meta care îți arată cum te-a urmărit

Această „injectare de cod” permite urmărirea utilizatorilor și anulează restricțiile de urmărire pe care browserele precum Chrome și Safari le au în vigoare. Acesta îi permite lui Meta să colecteze informații sensibile despre utilizator, inclusiv „fiecare buton și link accesat, selecții de text, capturi de ecran, precum și orice introducere a formularelor, cum ar fi parole, adrese și numere de card de credit”.

Krause și-a publicat concluziile online pe 10 august, inclusiv mostre ale codului real. Ca răspuns, Meta a spus că nu face nimic cu care utilizatorii nu au fost de acord. Un purtător de cuvânt al Meta a spus:

„Am dezvoltat în mod intenționat acest cod pentru a onora opțiunile „Ask to track” ale oamenilor pe platformele noastre. Codul ne permite să cumulăm datele utilizatorilor înainte de a-l folosi în scopuri de reclamă sau de măsurare”.

„Codul” menționat în caz este pcm.js – un script care acționează pentru a agrega activitățile de navigare ale unui utilizator. Meta spune că scriptul este inserat pe baza faptului că utilizatorii și-au dat consimțământul – iar informațiile obținute sunt folosite doar în scopuri publicitare.

Pe de altă parte, Meta a respins acuzațiile pe baza cărora s-ar putea confrunta cu un nou proces. Reprezentanți ai companiei au declarat că afirmațiile utilizatorilor implicați „nu au nicio bază”, iar firma se va apăra „cu putere”.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....