Expresia ”ca la noi, la nimeni” nu mai e valabilă. Alte șase state din Europa nu au guvern în acest moment

Ioana Bucur 12.10.2021, 14:39
Expresia ”ca la noi, la nimeni” nu mai e valabilă. Alte șase state din Europa nu au guvern în acest moment

În timp ce politicienii din România negociază formarea unei noi coaliții de guvernare sau refacerea celei ce a condus țara în pandemie, spre revolta oamenilor care se confruntă cu problemele ridicate de Covid-19 și creșterea facturilor la utilități, aproape aceeași realitate este trăită și peste graniță. În acest moment, alte șase state din Europa nu au guvern.

România și alte șase state din Europa au rămas fără guvern

Ca la noi, la nimeni? Nu e chiar asa. Pe lângă România, Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Norvegia și Olanda au rămas fără guvern, cauzele fiind negocierile de coaliție postelectorale, eșecul de a primi un vot de încredere sau demisia premierului.

În Germania, alegerile generale au fost startul unor discuții și negocieri dificile între partide, pentru formarea unei coaliții ce ar putea forma noul guvern, primul după cei 16 ani de guvernare a Uniunii Creștin-Democrate a Angelei Merkel.

Discuțiile se poartă între partidul care a obținut cele mai multe voturi la alegeri, Partidul Social-Democrat (SPD), care a obținut 25,7% din voturile germanilor, Partidul Verzilor și Partidul Liber-Democrat (FDP).

Cu toate că SPD anunță că și-ar dori finalizarea negocierilor înainte de sărbătorile de iarnă, acest lucru s-ar pute amâna până după anul nou. Este pentru prima oară, din 1953 când se pune problema unui guvern format din trei partide, iar diferențele de viziune dintre acestea ridică mari probleme.

Guvernul Merkel își va continua mandatul până la formarea unui nou guvern în Germania.

Anchetat pentru mită și abuz de încredere, premierul Austriei și-a dat demisia

Austria se confruntă cu un scandal politic uriaș. Premierul Sebastian Kurz și-a dat demisia din funcție, după ce a fost anchetat pentru „mită și abuz de încredere”. Acesta a ales să rămână președinte al Partidului Popular Austriac (OVP), însă l-a numit înlocuitor ca prim-ministru pe Alexander Schallenberg, ministrul de Externe, pentru a nu destrăma coaliția formată la începutul anului 2020.

Spiritele încă nu s-au calmat, unele voci susținând că actualul guvern nu va rezista mult timp și ar putea avea loc alegeri generale anticipate. Între timp, luni, Alexander Schallenberg a devenit noul cancelar al Austriei.

Alte șase state din Europa nu au guvern în acest moment
Guvernul României a fost demis prin moțiune de cenzură

Alegeri cu rezultate neașteptate în Cehia

Cehii au fost chemați la vot pe 8 și 9 octombrie, însă rezultatele alegerilor generale au fost o surpriză uriașă. În ciuda faptului că Mișcarea Cetățenilor Nemulțumiți (ANO), aflată la guvernare, a fost partidul care a obținut cele mai multe voturi, cu 27,17%, guvernul de opoziție (Spolu) format din cele trei partide a ieșit învingător în urma alegerilor.

Cele trei partide de opoziție, care au obținut, în total, 108 din cele 200 de locuri din parlament, au anunțat deja că nu se vor întâlni niciodată cu ANO, pentru negocieri, ceea ce înseamnă că țara ar putea rămâne o perioadă lungă într-o stare de incertitudine politică.

În acest context, președintele țării, Milos Zeman, în vârstă de 77 de ani, a fost spitalizat recent din pricina unor probleme de sănătate. Zeman este, de fapt, cel care a jucat un rol decisiv în formarea guvernului.

Olanda nu are guvern nici după 210 zile de la alegerile generale

Olanda a avut alegeri generale în luna martie. 17 partide politice au intrat în parlamentul cu 150 de locuri.

Până acum, negocierile au fost un șir lung de eșecuri, discuțiile fiind reluate în încercarea formării unei coaliții cu patru partide. În timp ce unele formațiuni politice de opoziție critică reluarea negocierilor de coaliție, acestea pledează pentru organizarea de noi alegeri.

Bulgarii merg pentru a treia oară la vot în 2021

Rezultatele alegerilor din 4 aprilie nu au reușit să dea un guvern de coaliție. În cele din urmă, s-a decis organizarea alegerilor anticipate, pe 11 iulie.

Pentru că nici de această dată nu s-a putut forma o coaliție de guvernare, președintele Rumen Radev a dizolvat parlamentul la 16 septembrie și a revizuit guvernul provizoriu de tehnocrați pe care îl formase înainte de alegeri.

Radev a anunțat alegeri generale anticipate, pe 14 noiembrie. Între timp, Stefan Ianev va continua să fie prim-ministrul guvernului care va conduce țara până la alegeri.

Norvegia, 28 de zile de negocieri

Norvegia nu a putut forma un guvern după alegerile generale din 13 septembrie. Cele mai multe voturi au fost strânse de blocul de stânga condus de liderul Partidului Muncii, Jonas Gahr Store, însă formațiunea nu a putut obține majoritatea necesară guvernării.

Store a declarat după discuțiile de coaliție că a dorit să formeze o mare coaliție cu Partidul Socialist de Stânga (SV) și Partidul de Centru (SP), dar nu a reușit să facă acest lucru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...