Cine este propunerea de premier a USR, făcută lui Klaus Iohannis. Ce vrea partidul să se întâmple cu pensiile

Ioana Bucur 11.10.2021, 13:50
Cine este propunerea de premier a USR, făcută lui Klaus Iohannis. Ce vrea partidul să se întâmple cu pensiile

„Le-am lăsat un pic de timp, politicienilor şi partidelor, să se calmeze”, spunea președintele despre amânarea întâlnirilor de la Cotroceni. După aproape o săptămână de la moțiunea de cenzură, consulătile au început. Cine este propunerea de premier a USR, făcută lui Iohannis și ce au de gând foștii parteneri de guvernarea ai liberalilor să facă în privința pensiilor.

Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare la consultări. USR a avut o propunere pentru funcția de premier

S-a dat startul consultărilor cu președintele pentru alegerea unui nou premier, după demiterea lui Florin Cîțu prin moțiunea de cenzură votată de parlamentarii PSD, USR și AUR. Primii care au intrat la discuțiile cu Klaus Iohannis au fost reprezentanții PNL, la ora 12:00.

„Am spus foarte clar că în acest moment nu avem majoritate şi nu am avansat o propunere de premier. I-am spus domnului preşedinte căm săptămâna trecută, s-a conturat o majoritate, votată, USR- AUR- PSD şi aceasta este majoritatea la care ne uităm în acest moment”, a spus Cîţu, după întâlnirea cu Iohannis.

O oră mai târziu venea rândul delegației PSD, formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Ionuţ Pucheanu – primar Galaţi, Corneliu Ştefan – preşedinte CJ Dâmboviţa, Corina Ene – primar comuna Căbeşti, judeţul Bihor.

„Mergem la Cotroceni, din respect pentru instituţia prezidenţială, cea mai importantă a statului român şi nu din respect pentru cei care au creat această criză politică”, a spus Marcel Ciolacu, înainte de discuțiile cu președintele, fără să precizeze dacă social-democrații au o propunere de premier.

Cei de la USR au avut o abordare diferită. Noul președinte al partidului, Dacian Cioloș, a declarat, înainte de consultările de la Cotroceni, că el este propunerea USR de premier.

USR merge la consultări pentru a forma cât mai rapid un guvern care să gestioneze explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR. Cea mai bună soluție e un guvern PNL – USR – UDMR”, a declarat Dacian Cioloș.

Cine este propunerea de premier a USR, facuta lui Klaus Iohannis. Ce vrea partidul sa se intample cu pensiile
Dacian Cioloș. Inquam Photos / George Călin

USR a mers la Iohannis cu planul de guvernare. Ce vor să facă în privința pensiilor

Dacian Cioloș a adăugat că delegația USR îi va prezenta președintelui și un pachet de măsuri pentru guvernare.

Printre cele mai importante măsuri:

  • Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a prețului energiei electrice, inclusiv reducerea TVA la electricitate și gaze de la 19% la 5% pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 6 luni, subvenții temporare pentru CET-uri, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturilor la curent și gaze și exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.
  • Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19 care prevede limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spațiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc), decalarea anului școlar (vacanță două săptămâni, cu prelungirea școlii în lunile de vară), închiderea barurilor și a restaurantelor la ora 22.00 la nivelul întregii țări, indiferent de rata de incidență, pentru 30 de zile, apoi revenire în funcție de incidență și condiționat de certificat verde pentru angajați și clienți și acces în spații neesențiale (baruri, restaurante, cinema etc.) și mall-uri doar cu certificatul verde.”

Liderul USR susține că partidul său este pregătit să își asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză.

Programul de guvernare al unui viitor guvern USR prevede:

  • Desființarea SIIJ până la final de octombrie 2021 și adoptarea legilor Justiției până la final de 2022.
  • Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici.
  • Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivității până la final de 2022.
  • Reforma companiilor de stat, actualizarea legislației, eliminarea excepțiilor de la numirea profesionistă a managementului până la final de 2022.
  • Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023”, arată un comunicat USR.
Urmăriți Impact.ro și pe