Atacurile de la Kabul. Bilanțul a crescut la cel puțin 183 de morți. Imagini cu prima explozie. Pentagonul susține că nu a existat o a doua. Video

Badea Violeta, Ana Ionescu 27.08.2021, 20:40
Atacurile de la Kabul. Bilanțul a crescut la cel puțin 183 de morți. Imagini cu prima explozie. Pentagonul susține că nu a existat o a doua. Video

Momente de groază lângă aeroportul din Kabul! Bilanțul exploziilor a escaladat. Pentagonul a confirmat că printre victime se numără și militari ai Statelor Unite ale Americii.

Bilanțul tragediei din Kabul a crescut din nou

Update vineri, 27 august, ora 20.40. Bilanțul tragediei din Kabul a crescut la cel puțin 183 de morți, conform ultimelor informații. Guvernul de la Londra a anunțat că printre victime se numără și trei cetățeni britanici, dintre care un copil. În atac au decedat și 13 militari americani. Alte peste 200 de persoane au fost rănite.

Pentagonul a anunțat vineri că, de fapt, a avut loc o singură explozie la aeroportul din Kabul și nu două, așa cum a fost raportat inițial. Joi, presa internațională a scris despre două explozii produse la scurt timp una după alta – prima în zona intrării în aeroport, la poarta Abbey și a doua în zona hotelului Baron aflat în apropiere.

„Vă pot confirma că nu credem că a existat o a doua explozie la sau lângă hotelul Baron și că a fost un singur atacator sinucigaș. Nu știm cum a fost difuzată informația incorectă”, a spus vineri generalul american William „Hank” Taylor.

Bilanțul exploziilor a crescut

Update vineri, 27 august, ora 8:40– Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat, ieri, după atentatul revendicat de ISIS – K la aeroportul din Kabul că: ”Nu vom uita, nu vom ierta. Vă vom urmări până la ultimul și vă vom face să plătiți!”.

Joe Biden a mai spus că SUA vor răspunde ”cu precizie și cu forță” și că teroriștii nu vor câștiga.

America nu se lasă intimidată

”Îi vom salva pe aliații afgani. America nu va fi intimidată!”, a mai spus Biden.

Între timp, numărul victimelor atentatelor a crescut la 102 morți și 140 de răniți.

Update, ora 00.30. Gruparea Stat Islamic în Irak și Siria (ISIS) a revendicat atentatele. BBC afirmă că acest lucru s-a întâmplat pe contul de Telegram (cocnurența Whatsapp-ului) despre care se știe că aparție grupării teroriste. Un general american afirmă că 12 militari ai SUA și-au pierdut viața în atentat.

Update joi, 26 august, ora 23:07. Bilanţul atentatelor de la aeroportul din Kabul a crescut la peste 60 de morți și peste 140 de răniți și ar putea continua să crească. Printre victime se numără și americani, după cum a confirmat Pentagonul. Potrivit presei americane, au fost uciși patru pușcași marini, iar alți soldați sunt răniți.

Un politician american, liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, i-a cerut preşedintelui Joe Biden să ia ”măsuri decisive” pentru protejarea trupelor, cetățenilor și aliaților, fără a lua în considerare termenul limită impus de talibani la 31 august pentru operațiunile de evacuare.

În urma atacurilor, un avion german cu aparatură medicală a fost pus în aşteptare pentru a zbura la Kabul şi a contribui la evacuarea persoanelor care au fost rănite.

Momentul primei explozii a fost filmat, iar imaginile video au fost publicate pe internet.

Explozie puternică lângă aeroportul din Kabul

Două explozii au avut loc joi, 26 august, lângă aeroportul internațional din Kabul. În zonă se aflau o mulțime de oameni care așteaptă să fie evacuați din Afganistan. Potrivit primelor informații cel puțin 13 persoane au fost ucise, iar printre aceștia se regăsesc și cetățeni străini, dar și copii.

Potrivit unui oficial american, citat de Reuters, cel puțin una dintre explozii ar fi fost provocată de un atacator sinucigaș care s-a detonat la una din porțile unde se adunau oamenii care voiau să plece din țară. Alte surse spun că britanicii știau că la aeroport urmează să se producă un atac terorist.

Cei de la Fox News scriu că și cel puțin trei militari americani au fost răniți grav în urma exploziei, iar acest lucru este confirmat și de CNN. Pe de altă parte și Pentagonul a confirmat că există victime, dar nu a specificat care este numărul acestora.

„Putem confirma o explozie în afara aeroportului din Kabul. Informațiile despre victime sunt neclare în acest moment. Vom oferi detalii suplimentare atunci când vom putea”, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, pe Twitter.

Un oficial britanic anunțase că există un risc de atac terorist

Momentan nu se cunosc foarte multe detalii legate de exploziile din apropierea aeroportului din Kabul. Imediat după eveniment, un oficial american a transmis agenției de presă Reuters că explozia ar fi fost provocată de un atacator sinucigaș, dar această informație nu este confirmată în mod oficial.

Una din explozii ar fi avut loc lângă un hotel unde erau cazate trupe și jurnaliști britanici, în timp ce a doua explozia s-ar fi produs la intrarea de la poarta Abbey, unde au fost staționate trupele britanice în ultimele zile. Aceasta a fost una dintre cele trei porți care au fost închise în urma avertismentelor cu privire la o amenințare teroristă, notează BBC.

Așa cum spuneam și mai sus, britanicii au bănuit ceea ce avea să se întâmple. Zilele trecute, James Heappey anunța că nu este exclus un atac terorist pe aeroportul din Kabul. Mai mult decât atât, Ministerul de Externe britanic le recomanda miercuri, 25 august, cetăţenilor britanici aflați în apropierea aeroportului să se adăpostească într-un loc sigur.

https://twitter.com/warcrimex/status/1430896049279799299?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1430896049279799299%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.digi24.ro%2Fstiri%2Fexterne%2Fmapamond%2Ftalibanii-au-intrat-in-kabul-capitala-afganistanului-1634159

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...