Încă un român a fost scos din Kabul. Lucra pentru ONU, ce a anunțat Ministerul Afacerilor Externe

Ana Anitoiu 22.08.2021, 19:00
Încă un român a fost scos din Kabul. Lucra pentru ONU, ce a anunțat Ministerul Afacerilor Externe

Autoritățile române au început evacuarea cetățenilor români care se află în Afganistan. Oamenii sunt preluați de la Aeroportul Internațional ”Hamid Karzai” din Kabul de aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române.

Români evacuați din Afganistan

Update duminică, 22 august, ora 19.00. Încă un român a fost scos din Afganistan. El se află în acest moment în țara vecină, Pakistan. Românul, care e și deținător de cetățenie a Republicii Moldova, lucra pentru Organizația Națiunilor Unite în Afganistan. ”Ultimul cetățean român care a solicitat sprijin pentru repatriere autorităților române a fost evacuat din Kabul și a ajuns în siguranță pe Aeroportul Internațional din Islamabad, unde a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan”, se arată în comunicatul remis de Ministerul Afacerilor Externe de la București.

Update sâmbătă, 21 august, ora 20.00. Românii din Afganistan au ajuns pe aeroportul Henri Coandă și au oferit primele declarații.

Adrian Iancu, român repatriat: ”O țară în război. Foarte greu de extras cineva. În momentul când talibanii au ocupat Kabulul părea imposibil de extras cineva de acolo”

Comandantul misiunii de recuperare, Bogdan Dogaru, s-a declarat mândru de felul în care a decurs aceasta:  ”Cea mai mare bucurie a noastră este faptul că am reușit să ne întoarcem cu toți sănătoși acasă, la familiile noastre. Se încadrează în top 3 misiuni și rămânem cei care merg acolo unde nu prea mulți vor să se ducă”

Update sâmbătă, 21 august, ora 12:04. Autoritățile au anunțat că 15 români care au fost evacuați din Afganistan se întorc sâmbătă acasă cu aeronava C130 Hercules a Forțelor Aeriene Române. Aterizarea va avea loc în jurul orei 13:00, la baza 90 din Otopeni.

Din grupul de români se numără cei 14 care au fost preluați vineri de pe aeroportul din Kabul și un român care fusese dus la Islamabad încă de joi. Alături de ei vor fi în aeronavă și patru cetățeni bulgari.

În afară de aceste persoane, alți doi români au fost evacuați din Afganistanul recucerit de talibani. Deocamdată aceștia ar fi toți românii care au cerut să fie repatriați. Ministerul Afacerilor Externe a făcut un apel la cetățenii României aflați în Kabul să încerce să contacteze ambasada de la Islamabad dacă vor să fie evacuați.

14 români, aduși la aeroportul din Kabul pentru evacuare

Update vineri, 20 august, ora 22:10. Cei 14 cetățeni români de pe aeroportul din Kabul au fost evacuați din Afganistan. Au decolat spre Islamabad și vor veni în țară, în cursul zilei de mâine.

„Celula de criză interinstituţională, convocată la data de 13 august de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetăţenilor români care şi-au manifestat opţiunea de a fi repatriaţi din Afganistan, informează că un al treilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport româneşti s-a desfăşurat în bune condiţii.

Acest zbor a reuşit evacuarea a încă 14 cetăţeni români transferaţi în aeroport în cursul dimineţii şi a unui număr de 4 cetăţeni bulgari”, a transmis, vineri seara, MAE.

Update vineri, 20 august, ora 15:57. Încă 14 români a ajuns în siguranță vineri dimineață la aeroportul din Kabul. Aceștia vor fi evacuați din Afganistan cu următorul zbor al aeronavei C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române.

”Cei 14 cetățeni români sunt angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan. Aceștia s-au aflat până în cursul acestei dimineți într-o bază militară din afara aeroportului internațional, fiind transferați în incinta aeroportului în urma unor demersuri extrem de complexe și dificile.

Acestea au fost realizate încă de la începutul săptămânii în curs de către autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale, în coordonare cu și cu sprijinul unor parteneri internaționali ai României și în cooperare cu compania angajatoare,” a transmis MAE.

Încă un român, evacuat din Afganistan

Încă un român a fost evacuat din Afganistan. El este al doilea cetățean al României care a fost preluat de pe aeroportul din Kabul de avionul militar trimis de țara noastră. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a precizat unde a aterizat aeronava.

Potrivit ministerului, românul care a fost evacuat din Kabul cu avionul trimis de România a ajuns în Islamabad, capitala Pakistanului, unde este în siguranță și așteaptă să fie repatriat.

De asemenea, conform MApN, au fost evacuați din Afganistan trei cetățeni ai unor state europene sau aliate: un cetățean al Bulgariei, unul al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și altul al Statelor Unite ale Americii.

Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române va rămâne în următoarea perioadă la Islamabad pregătită să facă un nou zbor către Afganistan pentru a evacua și alți cetățeni români atunci când ei vor ajunge în Aeroportul Internațional din Kabul.

Inca un roman a fost evacuat de Afganistan. Cine a mai fost in acelasi avion
Un roman, evacuat din Afganistan cu aeronava C-130 Hercules. Foto: Ministerul Apararii Nationale

Alți români, aflați într-o situație dificilă

Autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale încearcă în continuare să asigure transferul către aeroport pentru alți români care nu au putut ajunge încă la aeroportul din Kabul. Este menținută permanent legătura cu aceștia.

”Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul, care nu au făcut posibil accesul altor cetățeni români spre aeroport până la momentul decolării aeronavei românești de pe aeroportul din Kabul, persistă. În aceeași situație se află și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Celula de criză interinstituțională a făcut demersurile necesare pentru a identifica, valida și contacta cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român ale căror studii sunt în derulare sau care au fost acceptați la studii în România. În măsura în care ei vor putea ajunge în aeroportul din Kabul, vor fi putea fi evacuați cu aeronava militară românească.

Scene dramatice la aeroportul din Kabul

Între timp, la aeroportul din Kabul au loc scene dramatice. Mii de oameni încearcă cu disperare să fugă din țara lor. Unii dintre ei s-au agățat de avioane înainte ca acestea să decoleze, iar câțiva ar fi căzut și ar fi murit. După ce militarii americani și britanici au ridicat un gard de sârmă ghimpată ca să țină la distanță cetățenii afgani, unele femei și-au aruncat bebelușii peste această barieră, din disperarea de a le oferi un viitor mai bun.

”A fost îngrozitor, unele femei îşi aruncau bebeluşii peste sârma ghimpată, cerând soldaţilor să-i ia, unii s-au prins în sârma ghimpată. Sunt îngrijorat pentru oamenii mei, câţiva au nevoie de consiliere, toţi am plâns azi-noapte”, a spus un ofiţer superior din trupele britanice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...