Gata, cetățenii afgani nu mai au voie să meargă la aeroportul din Kabul. Talibanii, mesaj clar pentru americani

Ana Anitoiu, Ștefan Olteanu 24.08.2021, 22:41
Gata, cetățenii afgani nu mai au voie să meargă la aeroportul din Kabul. Talibanii, mesaj clar pentru americani

Cetățenii afgani nu mai au voie să meargă la aeroportul din Kabul pentru a fi evacuați din țară. Un purtător de cuvânt al talibanilor a transmis un mesaj pentru americani și a vorbit despre femeile din această țară.

Până când vor mai permite talibanii evacuarea de pe aeroportul din Kabul

Afganistanul urmează să se închidă. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a spus că nu crede că va fi extins termenul-limită de 31 august pentru încheierea evacuării de pe aeroportul din Kabul.

În plus, purtătorul de cuvânt a spus că până pe 31 august este suficient timp pentru ca cetpțenii străini să fie evacuați din Afganistan. El a menționat că talibanii ”nu sunt în favoarea” plecării afganilor odată cu aceștia.

Gata, cetatenii afgani nu mai au voie sa mearga la aeroportul din Kabul
Purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid

Ce mesaj le-au transmis talibanii americanilor

Cât despre interdicția ca cetățenii afgani să mai meargă la aeroportul din Kabul, purtătorul de cuvânt al talibanilor a spus că această decizie a fost luată din cauza ”situații haotice” de acolo.

Potrivit purtătorului de cuvânt, oamenii care se află în prezent la aeroportul din Kabul trebuie să se întoarcă acasă. El a precizat că siguranța lor va fi ”garantată”.

În plus, el a avut un mesaj pentru americani: „Nu-i încurajați (pe afgani, n.r.) să plece. Avem nevoie de priceperea lor”, a spus Zabihullah Mujahid.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, despre femeile afgane

De asemenea, purtătorul de cuvânt al talibanilor a declarat că spitalele, școlile, universitățile, administrația locală și chiar și instituțiile mass media funcționează din nou în Afganistan.

Cât despre femeile afgane, Zabihullah Mujahid a spus că ele trebuie să stea deocamdată acasă „spre binele lor, spre a evita abuzurile”. El a precizat că locurile lor de muncă vor fi păstrate, iar salariile le vor fi plătite, urmând să nu li se interzică ”în permanență” să muncească.

Pe de altă parte, potrivit BBC, mai multe femei afgane au mers la locurile lor de muncă din Kabul săptămâna aceasta doar pentru a li se spune că au fost concediate sau că slujba lor poate să fie preluată de o rudă de gen masculin.

Motivul pentru care o româncă aflată de șapte ani în Afganistan nu vrea să plece

O româncă din Suceava, Ermina Strutinschi, care locuiește de șapte ani în Afganistan, chiar în capitală, a explicat de ce nu vrea să plece din această țară, în ciuda insistențelor apropiaților ei. Acolo, ea este directorul unei filiale locale a International NGO Safety Organisation.

”Sunt în Kabul, în siguranță, și, în ciuda scenelor de groază filmate la aeroport pe care le vedeți pe ecranele voastre acum, orașul e în mare parte calm, și nu am nici un motiv să plec. Am trecut prin puncte de control Talibane fară probleme, chiar ca femeie și ca internațional.

Am cumpărat legume în bazar, and vorbit cu negustori. Magazinele sunt deschise, electricitatea și telecomunicațiile funcționează. Nu am fost amenințată direct”, a fost o parte din mesajul ei. Vezi AICI explicația integrală a româncei care nu vrea să plece din Kabul!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...