SPECIAL

Experimentul eșuat al lui Ceaușescu. Victoria, orașul construit de comuniști, plânge și astăzi după regimul apus

Beatrice Dumitru 26.07.2022, 16:59
Experimentul eșuat al lui Ceaușescu. Victoria, orașul construit de comuniști, plânge și astăzi după regimul apus

Orașul Victoria se află la poalele Munților Făgăraș, la 30 de kilometri de municipiul Făgăraș. Primele caramizi au fost puse aici în 1939, când statul român a încheiat un contract cu o firmă germană din Essen pentru realizarea Complexului de fabrici Ucea. Lucrările au fost stopate după 23 august 1944.

Orașul dispărut al României

Dar în anul 1949 au fost ridicate primele construcții aici, iar comuniștii au pus diferite denumiri viitorului oraș Victoria, care mai întâi a primit numele de Colonia Ucea și apoi Ucea Roșie. Din 1954, după moartea lui Stalin, orașul poartă numele actual.

Orașul Victoria a avut destinație industrială, datorită combinatului chimic de aici, iar la șapte ani de la înființare avea deja 2.700 de locuitori. Se pare că peste 85% dintre aceștia munceau la combinat, iar în anii 80, populația s-a tripat. Acum, însă, este doar unul dintre orașele dispărute din România.

Experimentul eșuat al lui Ceaușescu. Victoria, orașul construit de comuniști, plânge și astăzi după regimul apus
Orașul Victoria s-a prăbușit după Revoluție.

„Victoria este primul oraş nou care a apărut pe harta Republicii Populare Române. Tot ce se întâmpla aici în aşezarea de la poalele Făgăraşilor este direct raportat la existenta combinatului chimic. Nu există casă, apartament în care să nu locuiască un muncitor, un inginer sau un tehnician din sfera chimiei (…). Te surprinde de la început liniştea care stăpâneşte locul. De fapt, localnicii sunt la lucru”, potrivit unui articol din ziarul Scânteia din 27 aprilie, 1965.

Oamenii au părăsit orașul

Orașul Victoria a început să cunoască declinul în anii 90, când industria chimică s-a prăbușit. În ianuarie 1990, la combinat muncea 4.700 de persoane, însă acum locurile de muncă sunt puţine, motiv pentru care în oraș au mai rămas doar bătrânii şi cei care fac naveta la Braşov sau Făgăraş.

Unul dintre locuitori, fost șantierist, mărturisește că în vremea comunismului era foarte bine în oraș, era multă lume, dar că toată treaba s-a stricat după Revoluție și foarte puțini oameni mai lucrează la combinat, în timp ce alții sunt angajați la școlile de oraș, la spital sau la primărie.

Mie îmi vine să plâng. Un investitor trebuie în oraşul nostru, să avem şi noi o făbricuţă aici, care merge, şi copiii ăştia, tineretul ăsta, să nu mai facă naveta în altă parte. Să muncească în oraşul nostru. Că noi am clădit oraşul ăsta, de fapt”, spune un alt locuitor al Victoriei, pentru Digi24.

Acum, orașul este scufundat în liniște și sărăcie. Starea critică în care se află urbea i-a determinat pe tineri să fugă și să-și părăsească familiile și locurile natale. Unii s-au mutat în alte orașe, iar alții au plecat să lucreze în străinătate. Aleşii locali caută oameni de afaceri în încercarea de a readuce la viață orașul cu care se lăuda regimul comunist, dar fără rezultat.

La recensământul din 1992 au fost numărați 10.142 de locuitori, în timp ce la ultimul recensământ, în 2011, populația ajunsese la 7.310 locuitori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...