Carnea de porc, mai scumpă de Crăciun. Cât va costa 1 kg de carne

Cătălina Burghelea 17.11.2021, 10:30
Carnea de porc, mai scumpă de Crăciun. Cât va costa 1 kg de carne

Românii primesc o nouă lovitură înainte de sărbătorile de iarnă, Carnea de porc se scumpește! Astfel, un singur kilogram de carne pentru friptură sau sărmăluțe va costa mult mai mult în preajma Crăciunului.

Carnea de porc se scumpește

Carnea de porc românească va fi mai scumpă de Crăciun. Deși mai este până la sărbătorile de iarnă și suntem abia la jumătatea lunii noiembrie, unii comercianți au majorat deja prețurile la carnea de porc. Iată câți bani vei scoate din buzunar pentru un singur kilogram de carne românească.

Câți bani vor da românii pe un singur kilogram

Comercianții din țara noastră au vești proaste pentru românii care sperau să aibă carne de porc pe masa de Crăciun. Specifică sezonului rece, această carne va fi mai mult de decor în multe galantare, deoarece mai nimeni nu își va permite să o cumpere. Fermierii au anunțat scumpiri chiar și cu 2 lei pe kilogram, pe motiv că au cheltuieli mai mari cu utilitățile și cu achiziția mărfii.

Fermele din România au efectivele tot mai reduse, din cauza pestei porcine africane, care a făcut ravagii în toată țara. Astfel, comercianții mai asigură doar o mică parte din necesarul de consum. Totodată, și prețul brazilor de Crăciun va fi mai mare, anul acesta. Unii proprietari de magazine vor vinde pomii și cu peste 1.000 de lei! Pomii vor putea fi cumpărați și online.

Modul in care se transeaza corect carnea de porc
Carne de porc

Carnea de porc, mult mai scumpă de Crăciun

De sărbătorile de iarnă, 1 kilogram de carne de porc românească ar putea ajunge și la 20 de RON. Comercianții au început să majoreze prețurile cu câte 2 lei pe kilogram, de la mijlocul lunii noiembrie.

„Este o scumpire sezonieră. De Paște se scumpește carnea de miel, de Crăciun se scumpește carnea de porc. Aceste creșteri sunt oarecum naturale, generate de momentul respectiv. De Crăciun avem mai multă cerere pentru porc.

Din punctul meu de vedere este o creștere sezonieră, nu este una permanentă, cu excepția creșterilor de cheltuieli care sunt normale, generate, pe de-o parte, că o mare cantitate din această carne este provenită din import și s-a devalorizat leul, iar al doilea, avem o creștere a cheltuielilor cu transportul, generate de prețul la combustibil, generate de faptul că s-au depreciat marile lanțuri de distribuție”, a declarat analistul economic Adrian Bența, pentru B1 TV.

Scumpiri în lanț, în România

În ultima vreme, alimentele, dar și combustibilul, energia electrică sau gazele naturale au suferit o majorare a prețurilor. Cel mai bine se observă în buzunarul oamenilor, care este tot mai gol. Asta înseamnă că românii vor cheltui mult mai mult ca anul trecut pe cumpărăturile de Crăciun din acest an, chiar dacă vor cumpăra aproximativ aceleași produse specifice sărbătorilor de iarnă.

„Vorbim și de o creștere generalizată a prețurilor, nu discutăm doar despre prețul cărnii de porc. Este vorba despre o inflație generală pentru toate produsele.

După unele estimări, există un procent între 5 – 7%. Părerea mea este că pentru alimente, strict pentru alimente, probabil inflația va fi între 8% și 10%”, a mai precizat analistul economic”, a mai spus analistul economic Adrian Bența.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...