Românii vor scoate cu până la 25% mai mult din buzunar pentru carnea de porc. Astfel, carnea de import câștigă teren în defavoarea produselor locale

Elena Avramescu 07.07.2021, 10:45
Românii vor scoate cu până la 25% mai mult din buzunar pentru carnea de porc. Astfel, carnea de import câștigă teren în defavoarea produselor locale

Românii vor scoate cu până la 25% mai mult din buzunar pentru carnea de porc. Veste rea de la producătorii locale, care anunţă scumpirea cu 25% a cărnii de porc din România. Motivul îl reprezintă scăderea producţiei interne, devastată de pesta porcină africană, astfel că se vehiculează faptul că românii vor ajunge să mănânce doar din import.

25% mai mult pentru carnea de porc

Explicația este totuși paradoxală, deoarece preţul cărnii româneşti este mai mic decât cel al cărnii importate. În acest sens, Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc ((APCPR) din România, a spus că preţul ridicat este o consecinţă a capacităţilor foarte solide ale importurilor, însă nimeni nu îşi explică de ce, ținând cont că avem carne românească ieftină, însă preferăm să aducem din import la costuri mari. Conform lui Ladoşi, se cumpără foarte puţină carne locală şi se aduce foarte multă de peste hotare.

Este un paradox, un lucru inexplicabil. Ce logică are să cumperi carne din Germania cu 1,5 euro/kg carcasă, în contextul în care la noi este de 1,3 euro/kg? Totul ţine de capacităţile de negociere privind importurile masive. Este cunoscut faptul că 70% din ceea ce se consumă în România provine din import, foarte puţină carne autohtonă ajunge în galantare, pentru că, în ultimii aproape patru ani, guvernanţii nu au făcut nimic pentru a-i proteja pe fermieri.

Această creştere a preţurilor trebuie văzută în context global, de altfel aceasta a fost şi avertismentul producătorilor de carne din România. Dacă China, cel mai mare consumator din lume ia cantităţi imense de carne de pe piaţa europeană, Spania, de exemplu, va creşte preţurile. Iar România, care aduce din Spania şi Germania, va trebui să se alinieze şi, evident, că vor urma scumpiri, a spus Ioan Ladoşi.

25% mai mult pentru carnea de porc
Carne de porc

Asta în condiţiile în care producătorii români vând carne cu 5,5- 6 lei/kg în viu la poarta fermei. Proprietarul unei ferme cu 10.000 de capete din Călăraşi, ing. Costel Marinache, a declarat că există o concurenţă neloială fantastică iar sprijinirea fermierilor români nu este o prioritate pentru guvernanţi.

Sperăm ca măcar în luna iulie, preţul în viu să ajungă la 7,5 lei, pentru că avem costuri mari cu furajele care s-au scumpit cu 32%. Din import se aduce carcasă cu 7,5-8 lei /kg. Nu înţelegem cum este posibil, a spus femierul.

Niciodată, producţia autohtonă nu a fost suficientă pentru aprovizionarea pieţei de consum din România. În cei mai buni ani ai noştri se asigura unprocent de 60% din necesar. Deci, eram nevoiţi să importăm 40%. Ca să vă faceţi o idee despre cum stau lucrurile, acum procentele s-au inversat: asigurăm 30% pentru consum şi importăm 70%. Principalele ţări din care facem aprovizionarea sunt Spania şi Germania, a spus și Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc((APCPR) din România.

Urmăriți Impact.ro și pe