Exercițiu militar pe Dunăre. Navele Armatei Române se antrenează executând trageri de luptă cu muniție reală

Mihnea Tălău 19.10.2022, 12:14
Exercițiu militar pe Dunăre. Navele Armatei Române se antrenează executând trageri de luptă cu muniție reală

Un exercițiu militar de amploare are loc miercuri în Delta Dunării unde 12 nave militare fluviale execută trageri de luptă cu muniție reală. Întreaga operațiune se desfășoară într-un perimetru securizat.

Exercițiul se desfășoară la doar câteva zeci de kilometri de Insula Șerpilor

Cu toate că exercițiul militar era programat să se desfășoare și pe timpul nopții, militarii români au decis să îl oprească marți seara, deoarece întreaga zonă este tranzitată de zeci de nave încărcate cu cereale provenite din Ucraina, informează protv.ro.

Conform scenariului, navele de luptă s-au poziționat la vărsarea brațului Sfântul Gheorghe în Marea Neagră și au blocat pătrunderea pe braț și în zona plajei a unităților inamice. Navele de luptă au trase salve de artilerie cu tunurile de bord, dar și proiectile reactive.

Alegerea zonei de antrenament nu a fost una întâmplătoare, perimetrul respectiv aflându-se la doar câteva zeci de kilometri de Insula Șerpilor.

„Suntem la doi pași de conflict este mai multă responsabilitate prin faptul că putem să ne verificăm instalațiile și militarii”, a spus coordonatorul exercițiului, Octavian Mocanu.

La exercițiul militar participă și o unitate de elită a armatei

Exercițiul a fost însă modificat de militarii români din cauza traficului naval supraaglomerat din zonă. Numai în timpul acestuia zona a fost traversată de 15 nave comerciale încărcate cu cereale din Ucraina.

„Întreg raionul estic este securizat ori de câte ori o navă pătrunde în raion este notificată să schimbe drumul și să părăsească raionul fiind notificat că este zona cu trageri de luptă”, a declarat comandantul de flotilla fluvială, Marcel Neculae.

La rândul său, Marius Gheorghescu, comandant regiment 307 infanterie marină a spus că: „În această fază a exercițiului rolul principal îl au navele purtătoare de artilerie care execută foc asupra navelor inamice și asupra navelor de sprijin al acestora”.

La exercițiul militar de miercuri, participă și un detașament al Regimentului 307 Infanterie Marină „Heracleea”, o unitate de elită a armatei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...