600 de militari români şi ucraineni participă, săptămâna aceasta, pe Dunăre, la exerciţiul Riverine 2021

Elena Avramescu 28.09.2021, 15:38
600 de militari români şi ucraineni participă, săptămâna aceasta, pe Dunăre, la exerciţiul Riverine 2021

În jur de 600 de militari români şi ucraineni vor participa, în aceasta săptămână, pe Dunăre, între oraşele Tulcea, România, şi Izmail, Ucraina, la exerciţiul Riverine 2021, condus de Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”.

600 de militari români şi ucraineni participă la exerciţiul Riverine 2021

Exerciţiul bilateral dorește consolidarea cooperării militare dintre cele două ţări în domeniul naval, care se desfăşoară de patru ani, s-a deschis marţi dimineaţa, în Piaţa Tricolorului din municipiul Tulcea.

În contextul pan-european, avem interese comune, frontieră comună, lucru care ne îndeamnă către acţiuni comune. Faptul că astăzi începe cea de-a patra ediţie a exerciţiului Riverine este o chestiune promiţătoare. (…)

Este nevoie ca ţările noastre, prin forţele participante, să execute misiuni comune în sprijinul protecţiei suveranităţii statale şi a economiei, a spus pentru presă, la finalul evenimentului oficial, şeful Forţelor Navale din Ucraina, contraamiralul Oleksii Neizhpapa.

600 de militari romani si ucraineni participa la exercitul Riverine 2021
Marian Rasnoveanu

Pe lângă asta, şefului Statului Major al Forţelor Navale Române (SMFNR), contraamiralul Mihai Panait a menționat că, de-a lungul timpului, exerciţiul a reușit să se dezvolte şi a menţionat noutăţile evenimentului din acest an.

Pentru prima dată avem plutoane de infanterie marină care execută acţiuni complexe în cadrul scenariului dezvoltat de cele două echipe de planificare şi de menţionat este faptul că şi scafandrii EOD fluviali participă pentru prima dată la acest exerciţiu important, a spus și contraamiralul Mihai Panait.

Tot Mihai Panait a mai menționat faptul că principalul câştig al celor două forţe implicate în exerciţiile din ultimii patru ani este stabilirea unor relaţii de încredere pe baza cărora se asigură stabilitatea în regiune.

Conceptul general al exerciţiului este de a planifica şi executa operaţiuni fluviale care includ combaterea navelor de suprafaţă, operaţiuni de dragaj, operaţiuni amfibii, dar şi acţiuni de interogare şi cercetare a unor nave suspecte, remorcaj, precum şi căutarea şi salvarea unor nave şi aeronave din zona de responsabilitate, a spus și Marian Râşnoveanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...