EXCLUSIV. ”Magicianul” Marian Râlea, interviu emoționant. Ce spune despre ”Abramburica” Dana Rogoz, care, după 20 de ani, i-a redevenit colegă de scenă

Carmen Andrei 02.12.2020, 18:06
EXCLUSIV. ”Magicianul” Marian Râlea, interviu emoționant. Ce spune despre ”Abramburica” Dana Rogoz, care, după 20 de ani, i-a redevenit colegă de scenă

Actorul Marian Râlea (62 de ani) este iubit, deopotrivă, și de cei mici și de bunici. A bifat numeroase roluri în filme, în seriale tv, dar iată că, în inimile tuturor, rămâne ”Magicianul”, personaj pe care îl interpretează, cu aceeași dăruire și energie, de peste două decenii. Vestitul artist, cu pălărie și baghetă magică la purtător, ne-a dezvăluit, în exclusivitate pentru impact.ro, cu un admirabil har de povestitor, despre micile bucurii ale vieții, chiar și la vreme de pandemie, despre măicuța lui dragă, dar și despre Sărbătorile de iarnă, din anii copilăriei, când gutuile stăteau, frumos aliniate, la fereastră…

Marian Ralea si Dana Rogoz, un duet fără egal
Marian Ralea si Dana Rogoz, un duet fără egal

”Dacă, într-adevăr, aș avea o putere magică, aș face să dispară spaima permanentă a zilei de mâine, teama de a nu fi înțeles și invidia la români”

 ”Eu pot, eu sunt Magician”. Este o deviză plină de optimism. Magicianul, personajul, ar putea face să dispară orice, chiar și coronavirusul, doar dintr-o mișcare de baghetă… Dar cum poate actorul Marian Râlea să schimbe lumea în bine?

Eu sunt un ”Magician al Poveștilor”. Nu am o baghetă magică sau, mai bine spus, fiecare dintre noi poate schimba lumea în mai bine, dacă vom fi mai atenți la respectarea  regulilor omenești de bun-simț ale vremurilor pe care le trăim. În povestea mea fiecare dintre noi poate fi Magician.

V-am văzut în telenovele, în spectacole de teatru, pe marile ecrane. ”Magicianul” e rolul pe care îl interpretați și acum, cu un imens succes. Cum vă simțiti cu pălăria și cu bagheta magică, mai puternic? Ce ați face să dispară în România, în afară de virusul ucigaș?

Scena pe care joacă actorul are și rolul de protecție. Noi, cei care ne oferim talentul publicului, simțim acest ascendent oferit de scenă ca pe un dar, ca pe o misiune ce ține de sacralitatea gestului teatral și pe care nu le poate îndeplini oricine. Dacă nu jucam roluri în spectacole memorabile, realizate de marii noștri regizori Ion Cojar, Cătălina Buzoianu, Dragoș Galgoțiu, Silviu Purcărete, Tompa Gabor, Mihai Măniuțiu, Alexandru Darie, Alexa Visarion, Yuri Kordonski sau Andrei Serban și mai tinerii Chris Simion, Andreea și Andrei Grosu, nu cred că puteam să fiu personajul de care vorbiți. Ei sunt adevărații ”Magicieni”.

Magicianul Marian Râlea
Magicianul Marian Râlea

Într-adevăr, lumea mă numește și acum ”MAGI”, pentru că, zece ani, cât a fost văzută emisiunea ”ABRACADABRA”, am crescut aproape două generații de copii. Personajul s-a născut ca într-un joc pentru copii și el continuă să trăiască și azi la Teatrul Național pentru Copii ”Abracadabra”, pentru că avem cu toții nevoie de joc și de poveste. Vă spun un secret: am furat din sinceritatea copiilor și din pofta lor de joc și le-am dus cu mine pe scenă. Sunt și acum protejat de pălăria Magicianului. Dacă, într-adevăr, aș avea o putere magică, aș face să dispară spaima permanentă a zilei de mâine, teama de a nu fi înțeles și invidia la români.

”Ultimul spectacol l-am jucat în octombrie ”Cetatea Poveștilor”, pentru un singur spectator, în vârstă de 4 ani”

Ați spus: ”Trecem mai ușor când durerea se împarte la doi. Sau la trei. Sau la cinci”. Aveți mulți prieteni de suflet care v-ar sări în ajutor și la 3 dimineața? Mai exista prieteniile de odinioară?

Prietenii sunt prieteni, nu te lasă nici la greu, nici la bine! Am avut multe momente în care am râs și am plâns, ocazii să mă bucur și să plâng alături de prietenii pe care îi iubesc și le mulțumesc pentru că sunt alături de mine.

”Mi-e dor de teatru de nu mai pot”, ziceați, de curând. Când ați avut ultimul spectacol?  Și când credeți că veți putea reveni pe scândura scenei?

Ultimul spectacol pentru copiii mari l-am jucat la Festivalul ”Ștefan Iordache”, din Caracal, în 2020. A fost o bucurie să jucăm ”Copilul lui Noe” și să fim în fața spectatorilor de la Caracal. Aplauzele din final ne-au dat încredere că teatrul nu moare. Alături de dragii mei colegi, Maia Morgenstern, Carla Maria Teaha, Marius Manole, Vlad Logigan, Alexandru Sinca, am înțeles că arca lui Noe, ca și teatru, nu este doar o metaforă, este o realitate!

Marian Ralea si echipa de la Abracadabra
Marian Ralea si echipa de la Abracadabra

Pentru spectatorii mici ultimul spectacol a fost un eveniment. Sus, în amfiteatrul de pe Teatrul Național, am jucat, în luna octombrie ”Cetatea Poveștilor”, pentru un singur spectator, în vârstă de 4 ani. Am jucat pentru Matei. Cum sa trimiți acasă un copil care s-a trezit de dimineață cu gândul că va vedea un spectacol de teatru. La jumătatea spectacolului a venit și David, un spectator fidel al nostru care sunase și aflase că jucăm. Am spus toate acestea în speranța că spectatorii nu ne vor părăsi!

”Mulți copii m-au rugat să intervin pe lângă părinți, ca să primească un cățeluș, o pisicuță sau un frățior”

Sunteți foarte activ în mediul online. E o altă lume dar, chiar și așa, fanii vă sorb fiecare vorbă. Păreți, mai ales pentru copii, un Superman, capabil de orice fapta vitejească. Ce v-au cerut micuții, de-a lungul timpului, care au fost cele mai amuzante dorințe?

Despre online vă mărturisesc ca am pierdut startul. Aveam impresia că nu pot să vorbesc cu ”nimeni”, mai exact cu oameni pe care nu-i cunosc, nu-i văd, au pseudonime. Câțiva prieteni tineri au avut răbdare și m-au convins că ceea ce contează este comunicarea cu oamenii și așa s-a născut ”Eu pot, eu sunt magician”, pe Facebook și pe Youtube. Sunt un Magician care spune povești și cei care privesc postările intră pe poarta imaginarului și devin Eroii Poveștilor. Cei mici nu știu că magia le aparține dacă folosesc formula magică ”Te rog”. Mulți copii m-au rugat să intervin pe lângă părinți să primească  un cățeluș sau o pisicuță sau un frățior. Nu puteam să le îndeplinesc rugămintea, dar le spuneam să folosescă formula magică, fiindcă ei erau adevărații magicieni.

Marian Râlea, un veșnic îndrăgostit de copilărie
Marian Râlea, un veșnic îndrăgostit de copilărie

Cum arată o zi din viața dumneavoastră? Ce face Magicianul nostru într-o zi obișnuită?

Pe vremuri, mă trezeam la ora 5.00, îmi beam cafeaua, plecam spre filmare, ajungeam la 7.00, iar la ora 8.00 filmam. Aveam spectacole seara și în jurul orei 17.00, mă grăbeam spre teatru. La 19.00 începeam să joc. Pe la 22.00 ajungeam acasă, pe drum mă gândeam la programul de a doua zi, și…  program de voie. Acum filmez, iar în timpul rămas fac povești pentru Youtube și mă gândesc dacă mai am timp să reiau teatrul pentru copii mici și mari!

Nu ați vorbit niciodată despre poveștile de dragoste, care au rămas acolo, în inimă, în amintiri…Mi-a plăcut cum ați spus: ”Relațiile se termină. Toate! Pornește cu ideea asta în cap, ca să poți să te bucuri de aici și acum. Nu o să fie EL sau EA, așa cum ai văzut la bunicii tăi sau în filme”. Când se termină, de fapt, iubirea?

Iubirea se termină când preaplinul dă pe dinafară.

Ce adorați mai mult, teatrul, filmul sau telenovelele? Ați legat o frumoasă prietenie cu Adriana Trandafir, la filmările pentru ”Fructul oprit” (Antena 1). Ce proiecte mai pregătiți? 

Am avut marea onoare să joc alături de mari actrițe ale teatrului românesc: doamna Leopoldina Bălănuță, doamna Mariana Mihuț, doamna Tamara Buciuceanu, doamna Valeria Seciu, doamna Carmen Galin. Este o listă lungă, dar îmi face plăcere să le amintesc pe Ioana Pavelescu, Luminița Gheorghiu, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Dana Dogaru, Emilia Popescu,Virginia Mirea, Gabriela Popescu, Ana Ciontea, Carmen Tănase, Rodica Mandache. Cred că nu-mi ajunge pagina. Iubesc la fel de mult teatrul si filmul. Televiziunea este puțin altfel.

Marian Râlea într-unul dintre rolurile pentru televiziune
Marian Râlea într-unul dintre rolurile pentru televiziune

La filmarea serialelor este nevoie de rapiditatea gândului, prezența intuitivă, expresivitatea și inteligența actoricească, cât și de respectul pe care îl ai pentru întreaga echipă. Este o muncă creativă care se învață dar nu toți au răbdare să o înțeleagă. A fost prima oară când am jucat cu Adriana Trandafir, o actriță unică de mare sensibilitate al cărui histrionism este debordant. De la primul casting al serialului ”Fructul Oprit” ne-am înțeles foarte bine apoi și s-a văzut ce a ieșit. Acum am avut șansa să fiu distribuit în noul proiect ”Adela”, al Antenei 1.

Să știți că am jucat în ”Sacrificiul”. alături de Ana Ciontea, fosta  mea colegă din grupa domnului profesor Marin Moraru. A fost o întâlnire absolut extraordinară în care Ana a strălucit într-un rol dificil și totodată o întâlnire după 38 de ani! Noul serial m-a pus în frumoasa ipostază de a lucra cu Anca Sigartău, de care mă leagă amintirea spectacolului ”Trei Surori”, pus în scenă de Alexandru Darie. Anca a făcut, cum se spune, o Irina ”de pus în ramă”. După începerea filmărilor mi-a trimis o fotografie din spectacol cu Irina-Anca și Tuzenbah-Eu.

”De câte ori joc cu Dana Rogoz am emoții de două ori mai multe”

Colaborați într-o piesă cu Dana Rogoz, pe care o știți de când era o fetiță cu codițe, și i se zicea ”Abramburica”. Acum e mămică, soție…

După ce vor trece timpurile acestea, vom relua spectacolul ”Proof”, la UNTEATRU. Un spectacol în care Dana crează (acesta este cuvântul) un rol excepțional. De câte ori am jucat spectacolul am avut emoții de două ori mai multe. Vă spun sincer că merită.

Ați mai păstrat legătura cu actorii care au contribuit la succesul emisiunii-fenomen ”Abracadabra”? V-ați gândit să filmați din nou împreună? Ați reuni astfel toate generațiile de fani…

Marian Râlea și Dana Rogoz, o prietenie ce dăinuie de ani
Marian Râlea și Dana Rogoz, o prietenie ce dăinuie de ani

Sigur că păstrăm legătura! Aveți dreptate, ar fi interesant să ne reîntâlnim într-un proiect, poate un concert ABRACADABRA. Copiii  din ”Abra” sunt copiii care au ales alte meserii (nu cea de actori) și e greu să ne strângem. Vă mulțumesc pentru gândul dumneavoastră frumos și bun!

Vaccinul anticoronavirus este aproape gata. Aveți curaj să-l faceți, având în vedere că nu se cunosc simptomele adverse pe termen lung? Cum vă feriți de boală? 

Respect regulile, așa mă feresc de boală! Cât despre vaccin, mai vorbim. Dar, dacă putem, mai bine să prevenim decât să ne îmbolnăvim.

 ”Mergeam în Ajun și colidam. Oamenii ne dădeau bănuți și dulciuri”

Cum erau Sărbătorile de Iarnă în familie, ce amintiri aveți din copilărie, când la fereastră stăteau aliniate, cuminți, câteva gutui..?

 Cea mai frumoasă amintire este când ne adunam în casă, după săniuș, și mama ne învăța colinde care erau interzise pe atunci. Faptul  că mergeam în Ajun și colidam pe la vecini era pentru noi, copiii,  un act de mare curaj. Cu lacrimi în ochi, oamenii ne dădeau bănuți și dulciuri. Câtă nevoie avem acum, în vremurile astea tulburi de colinde, parcă am fi cu 30 de ani în urmă!

Marian Ralea, cel mai cunoscut magician al copiilor din România
Marian Ralea, cel mai cunoscut magician al copiilor din România

Ce sfaturi de viață v-a dat măicuța dumneavoastră dragă? Cum v-o amintiți?

 Mama a fost un om puternic și deosebit de sensibil De la ea am moștenit talentul și respectul pentru cei din jurul meu.

Unde veți petrece Crăciunul? Dar Revelionul? Vă urăm un nou an frumos, liniștit si cu multe spectacole!

O să fim cu toții acasă, de Crăciun. Să dea Dumnezeu ca Sărbătorile să ne găsească sănătoși, iar anul care vine să ne aducă bucurie și speranță în suflet! Sărbători Fericite!

Urmăriți Impact.ro și pe