Cum se schimbă admiterea la facultate în România. Detalii în premieră

Luiza Moldovan 07.05.2020, 20:51
Cum se schimbă admiterea la facultate în România. Detalii în premieră

Reguli noi pentru admiterea la Universitatea București. Singura facultate unde se va da examen va fi Facultatea de Drept. La celelalte, admiterea se va face doar în baza mediei și a unor note obținute la examenul de Bacalaureat la diferite discipline.

Cum se schimbă admiterea la facultate în România. Detalii în premieră

Rectorul Universității București, Marian Preda, spune că aceasta e o noutate absolută și că profesorii din cadrul universității încă întâmpină greutăți în a accepta noua situație.

”E o noutate. Cu greu, colegii noștri au acceptat să se adapteze la această situație. (…) Sunt facultățile care au tradițional examen de admitere și care acum vor lua în calcul note sau medii la bacalaureat. Încă se mai discută la unele facultăți despre a lua în calcul și medii de pe parcursul anilor de studii, pentru că acum este un ordin al ministrului Educației care ne permite să luăm în calcul și mediile din timpul liceului”, a declarat rectorul Universității București, Marian Preda, pentru Hotnews.

Aceeași procedură se va aplica și la Universitatea de Vest din Timișoara. Singura facultate unde se va da examen va fi doar cea vocațională – Arte și Muzică.

Doar cine nu vrea nu intră la facultate anul ăsta!
Doar cine nu vrea nu intră la facultate anul ăsta!

“Nu este o formă ideală de examen, preferăm examenele clasice”

”Vom lua în calcul doar Bacalaureatul la toate facultățile, în diverse forme și cu diferite ponderi, funcție de notele anuale la facultate. Candidații nu vor fi obligați să vină la facultate decât la 1 octombrie. Această formă nu este una ideală, preferăm evident examenele clasice. De exemplu, la Facultatea de Matematică-Informatică un absolvent de liceu va fi admis în baza mediei de la bacalaureat – cu o pondere de 30% și a notei obținute la matematică la bacalaureat – cu o pondere de 70%”, a declarat rectorul universității, Marilen Pirtea.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca nu știe încă procedura examenului de admitere.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI