Evaluare națională 2021. Când începe și când vor fi afișate primele rezultate ale examenului

Iancu Andreea, Narcisa Tomulescu 21.06.2021, 15:05
Evaluare națională 2021. Când începe și când vor fi afișate primele rezultate ale examenului

Examenul de Evaluare Naţională 2021 începe de mâine, 22 iunie. Astfel, un număr de aproximativ 131.000 de elevi urmează să susțină primul examen important din viața lor ca școlari. Detaliile despre calendarul examenului de Evaluare Națională 2021 precum și când vor fi afișate primele rezultate ale examenului.

Evaluare națională 2021. Care este perioada în care se desfășoară examenele și când vor fi afișate primele rezultate

Potrivit unei situații centralizate de către Ministerul Educației, 131.000 de elevi s-au înscris pentru a susține examenul de Evaluare Națională 2021. Astfel, aceștia vor participa la prima serie dintre cele mai importante teste din viața de elev, în cadrul mai multor examene, susținute la diferite materii studiate pe parcursul anului școlar. Toate aceste teste se vor desfășura în perioada 22 iunie – 4 iulie. Prima zi de examen debutează mâine, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Ulterior, joi, 24 iunie, urmează ca elevii să susțină proba la Matematică. De asemenea, proba la Limba şi literatura maternă va fi organizată vineri, 25 iunie.

Elevii vor putea afla primele rezultate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Totodată, cei nemulțumiți de rezultat vor putea depune contestaţiile pe 29 iunie, în intervalul orar 16:00 -19:00 şi pe 30 iunie, între orele 8:00 – 12:00. Totodată, acestea pot fi transmise şi online. În plus, rezultatele finale vor fi afișate pe data de 4 iulie. Ele vor fi transmise în mod anonim, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro. Acestea vor fi disponibile prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor, distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută. Media generală în urma susținerii examenelor la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora, a declarat ministrul Educaţiei.

Când începe și când vor fi afișate rezultatele la examenul de Evaluare națională 2021
Regulile de desfășurare a probelor la Evaluarea națională 2021

Ce se întâmplă în cazul candidaților izolați sau în carantină

Elevii care nu vor putea participa la Evaluarea Națională 2021 din pricina faptului să sunt izolați sau în carantină, vor avea ca măsură alternativă susținerea examenelor într-o sesiune specială. Aceasta este programată în perioada 5 – 12 iulie, după ce s-au înscris în perioada 28 iunie – 2 iulie. Dacă totuși aceștia au avut posibilitatea de a participa la o parte dintre probe, în perioada 22 – 25 iunie 2021, ele vor fi luate în considerare.

Regulile care stau la baza desfășurării probelor la Evaluarea Națională 2021

Candidații care urmează să susțină examenul de Evaluare Națională 2021 se vor prezenta la unitatea de învățământ unde vor participa la probe în intervalul 8:00 – 8:30. De asemenea, este necesar ca aceștia să își depoziteze bagajele într-o cameră specială, ce va fi supravegheată audio-video. Timpul de desfășurare al examenului pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute (două ore), care încep după cele 15 minute alocate completării casetei de identificare. Asistenții prezenți în sala de susținere a examenului vor verifica datele candidaților și vor secretiza caseta.

Doar elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare vor putea beneficia de o prelungire a timpului de lucru, cu maximum două ore, după ce li s-a aprobat solicitare către Comisia Judeţeană de Organizare a Evaluării Naţionale, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor.

Pe de altă parte, fiecare elev trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru lucrările scrise. În cazul schemelor și desenelor se va folosi și creion negru. Manualele, dicţionarele, notiţele, însemnările, cărţile etc., precum și utilizarea telefoanelor mobile şi a altor instrumente electronice pentru calcul sau de stocare de informaţii şi comunicare sunt interzise.

Urmăriți Impact.ro și pe