Ghidul pentru Evaluare națională 2021, publicat de Ministerul Educaţiei. Tot ce trebuie să ştie elevii

Stan Filon 15.06.2021, 13:08
Ghidul pentru Evaluare națională 2021, publicat de Ministerul Educaţiei. Tot ce trebuie să ştie elevii

Ministerul Educaţiei a publicat un ghid pentru Evaluare Națională 2021 destinat elevilor care urmează să susțină examenul. De aici, elevii află tot ce trebuie să știe despre examenul pe care îl vor susține. Absolvenții de clasa a VIII-a urmează să susțină pe 22 iunie prima probă la Evaluarea Națională 2021.

A fost publicat ghidul pentru Evaluare națională 2021

Elevii de clasa a VIII-a au emoții mari, deoarece se apropie prima probă a Evaluării Naționale 2021, când le vor fi testate cunoștințele acumulate până acum. Pe data de 22 iunie este programată prima probă, cea la limba și literatura română, urmată, în 24 iunie, de examenul la matematică. Proba la limba maternă va avea loc loc în 25 iunie.

În ghidul publicat pe site-ul Ministerului Educației pentru Evaluarea Națională 2021 se regăsesc informații foarte importante legate de condiţiile de examen, de natură organizatorică şi sanitară, precum şi despre desfăşurarea probelor scrise la Evaluarea națională. De asemenea, sunt incluse informaţii despre depunerea contestaţiilor şi sfaturi privind organizarea timpului de lucru pe durata celor 120 de minute rezervate fiecărei probe, pentru ca elevii să știe cum să își organizeze mai bine timpul.

A fost publicat ghidul pentru Evaluare nationala 2021
A fost publicat ghidul pentru Evaluare nationala 2021

Elevii vor afla condițiile în care se va desfășura examenul

Potrivit ghidului, accesul candidaţilor va fi permis începând cu ora 8,00 până la ora 8,30 şi examenul va începe la ora 9,00, relatează Agerpres. Începând cu această oră, candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne. Candidaţii vor completa căsuţele de indentificare în maximum 15 minute şi asistenţii vor verifica datele înscrise de aceştia, pentru a nu se strecura greșeli, apoi vor secretiza caseta.

La probele scrise candidaţii vor primi subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul. Atenție! Broşura se va preda la finalul probei, întrucât conţine subiectele şi rezolvările acestora, așa că nu trebuie să rămâne în posesia candidaţilor. Trebuie menționat faptul că pentru elaborarea lucrării scrise elevii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor elevii vor folosi doar creion de culoare neagră.

Cum se corectează o greșeală făcută de elev

”La proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect. La proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect. La proba de limba română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei nu se consideră semn particular delimitarea propoziţiilor în frază”, se arată în ghid.

Se mai strecoară și greșeși în lucrările elevilor, așa că trebuie să se știe exact cum vor fi corectate acestea. Dacă greșesc ceva, de exemplu a matematică, elevii trebuie să taie rezultatul respectiv cu o singură linie orizontală, apoi aceștia trebuie să încercuiască răspunsul considerat corect. La figuri sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră.

Ce se întâmplă cu elevii aflați în carantină

”La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor”, se mai arată în document.

De asemenea, trebuie specificat faptul că absolvenţii învăţământului gimnazial care au fost în izolare/carantină sau care din alte motive, justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a pot susţine probele examenului în etapa specială. Potrivit ghidului dacă aceştia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfăşurate în perioada 22-25 iunie 2021.

Comunicarea rezultatelor obţinute la examen se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Urmăriți Impact.ro și pe