Europa vrea să scape de dependența de energia rusească. Răspunsul Rusiei: „Interzicerea petrolului de la Moscova ar fi catastrofală”

Beatrice Dumitru 07.03.2022, 23:02
Europa vrea să scape de dependența de energia rusească. Răspunsul Rusiei: „Interzicerea petrolului de la Moscova ar fi catastrofală”

Țările din Europa încearcă să reducă dependența de gazul rusesc, ca urmare a invadării Ucrainei și caută alte alternative de aprovizioanare. Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru statele din Uniunea Europeană, Moscova furnizând circa 40% din consumul total de gaze. Rusia avertizează, însă, cu privire la interzicerea petrolului rusesc.

Rusia avertizează Europa

Premierul britanic Boris Johnson a spus că țările europene trebuie să lucreze împreună pentru a asigura alternative la sursele de energie rusești, solicitând o îndepărtare „pas cu pas” de la dependența de petrol și gaze de la Moscova, ca urmare a invadării Ucrainei.

Ca răspuns, vicepremierul rus Aleksandr Novak spune că înlocuirea livrărilor de petrol către Europa ar dura mai mult de un an și că interzicerea petrolului rusesc ar duce la „consecințe catastrofale” pentru piața globală.

Europa vrea să scape de dependența de energia ruseascaă. Raspunsul Rusiei: „Interzicerea petrolului de la Moscova ar fi catastrofală”
Prețul petrolului a crescut.

„Este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piața globală”, a declarat Aleksandr Novak, notează BBC.

Prețul petrolului a cresc de la o zi la alta

De asemenea, Moscova a avertizat că prețul petrolului ar putea urca la peste 300 de dolari pe baril dacă SUA și Uniunea Europeană interzic importurile din Rusia.

Creșterea prețurilor ar fi imprevizibilă. Ar fi de 300 de dolari pe baril, dacă nu mai mult”, a mai afirmat vicepremierul rus.

Prețurile actuale la petrol sunt mai mult decât duble și se apropie de maximul din 2008, după ce a atins un vârf de 139,13 dolari pe baril luni dimineața, în timp ce prețul țițeiului Brent, un etalon internațional, a scăzut la aproximativ 125 de dolari.

Oficialul rus a mai afirmat că Moscova a luat în calcul întreruperea livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 către Germania, dar nu a luat încă o decizie în acest sens.

În legătură cu acuzațiile nefondate la adresa Rusiei cu privire la criza energetică din Europa și impunerea unei interdicții asupra Nord Stream 2, avem tot dreptul să luăm o decizie corespunzătoare și să impunem un embargo asupra pompelor de gaz prin gazoductul Nord Stream 1”, a spus Aleksandr Novak, citat de The Telegraph.

După invadarea Ucrainei, Berlinul a sancționat Moscova și a oprit gazoductul Nord Stream 2, care ar fi trebuit să livreze gaze din Rusia în Germania prin Marea Baltică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...