Avertismentul lui Olaf Scholz. „Importurile de energie din Rusia sunt esențiale pentru Europa”

Beatrice Dumitru 07.03.2022, 17:38
Avertismentul lui Olaf Scholz. „Importurile de energie din Rusia sunt esențiale pentru Europa”

Uniunea Europeană vrea să sancționează Rusia și să nu mai importe gaz de la Moscova, ca răspuns la războiul declanșat în Ucraina. În acest context, Germania ar fi într-o situaţie ingrată, deoarece importă jumătate din necesarul de gaz din Rusia și a oprit și gazoductul Nord Stream 2. Cancelarul german Olaf Scholz avertizează că Europa nu poate renunța în acest moment la gazul rusesc.

„Importurile de gaz din Rusia sunt esențiale

Pe măsură ce Statele Unite și Uniunea Europeană discută despre sancțiunile asupra energiei rusești ca răspuns pentru invadarea Ucrainei, „aprovizionarea cu energie a Europei pentru producția de căldură,  electricitate și industrie nu poate fi asigurată în acest moment”, potrivit unei declarații scrise a cancelarului german Olaf Scholz. Teama de un embargo occidental asupra petrolului rusesc a făcut ca prețurile petrolului să crească, din nou, luni.

Importurile de energie fosilă din Rusia sunt „esențiale” pentru „viața de zi cu zi a cetățenilor” din Europa și aprovizionarea continentului nu poate fi asigurată altfel în această etapă, a declarat Olaf Scholz, informează Le Figaro.

Avertismentul lui Olaf. „Importurile de energie din Rusia sunt esențiale pentru Europa”
Germania este dependentă de gazul rusesc.

În mod deliberat, Europa a exclus livrările de energie din Rusia din primele runde de sancțiuni împotriva Moscovei, deoarece măsura ar destabiliza piețele și ar avea un impact prea puternic asupra economiilor europene”, a adăugat Olaf Scholz.

UE importă 40% din gaz din Rusia

Germania se numără printre țările UE dependente de importurile de gaz, petrol și cărbune din Rusia, iar guvernul de la Berlin lucrează din greu cu partenerii din blocul comunitar și nu numai pentru a dezvolta alternative la energia rusă. „Dar acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte”, a mai precizat cancelarul german.

UE importă 40% din gazul său din Rusia și multe țări nu sunt de acord cu un embargo, al cărui scop ar fi să priveze Moscova de venituri esențiale. Mai mulți miniștri ai guvernului german s-au pronunțat deja împotriva măsurilor care vizează gazul rusesc.

Trebuie să fim capabili să ținem sancțiunile în timp. Este inutil dacă în trei săptămâni descoperim că mai avem doar câteva zile de energie electrică în Germania și că, prin urmare, trebuie să anulăm aceste sancțiuni”, a explicat șefa diplomației din Germania, Annalena Baerbock, la postul ARD.

Totuși, potrivit unui sondaj al institutului Yougov și publicat luni, majoritatea germanilor susțin această sancțiune drastică: 54% dintre cei chestionați spun că sunt în favoarea ei, cu 30% „în totalitate de acord” și 24% „de acord”. De asemenea, un renumit economist din Germania a declarat pentru cotidianul Bild că oprirea importurilor de gaze rusești „ar fi o provocare, dar nu un dezastru”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...