Europa se pregătește pentru o iarnă grea. Criza care e pe cale să se adâncească

Badea Violeta 28.11.2021, 20:46
Europa se pregătește pentru o iarnă grea. Criza care e pe cale să se adâncească

În ultima vreme prețurile la Energie au explodat în Europa. Situația s-ar putea agrava odată cu venirea frigului. Iată care va fi următoarea mutare a Rusiei și ce spun experții!

Criza energetică din Europa se va adânci odată cu venirea iernii

Preţurile la energie în Europa s-au majorat încă înainte de sosirea iernii. În aceste condiții, anumite companii britanice au fost obligate să îşi reducă producţia şi să solicite ajutorul statului. Totul s-a întâmplat chiar luna trecută. Din păcate, exemplul lor ar putea fi urmat și de alte firme din Europa.

Pentru guvernele din regiune, aceasta ar putea însemna tensiuni cu ţările vecine care vor încerca să îşi asigure aprovizionarea proprie, iar pentru gospodării ar putea însemna o situaţie în care li se cere să consume mai puţină energie şi chiar să se pregătească pentru întreruperi în aprovizionare.

Momentan nu există nicio soluție dinspre partea de ofertă. Rusia anunță că livrează doar ceea ce dispun în prezent, iar Qatarul spune că produce la capacitate maximă. În aceste condiții, industria energetică se concentrează pe „distrugerea cererii”.

„Am văzut deja acest lucru în ultimele luni şi, în multe industrii, cel mai probabil va continua şi se va agrava. În condiţiile actuale de pe piaţă pentru mulţi jucători nu este profitabil să opereze”, a precizat Fabian Roenningen, analist la Rysted Energy.

Criza energetica din Europa s-ar putea agrava in iarna
Criza energetica din Europa s-ar putea agrava in iarna

Franța, în situație critică

Franța, a doua mare economie a Europei, s-ar putea afla într-o situație extrem de neplăcută. Frigul anunțat în ianuarie şi februarie dă fiori operatorului reţelei naţionale de transport a energiei electrice.

Mai mult, disponibilitatea centralelor nucleare este una extrem de redusă după ce pandemia de coronavirus a amânat lucrările de mentenanţă la unele reactoare. În tot acest timp, prețurile la electricitate continuă să crească.

Precizăm că iarna trecută operatorul de reţea a cerut gospodăriilor să folosească mai puţină electricitate în momentele de vârf. Acum se pune problema reducerii tensiunii de-a lungul reţelei. În plus, s-ar ajunge la introducerea unor întreruperi în aprovizionare de până la două ore pentru fiecare regiune.

„Dacă temperaturile în Europa vor fi extrem de reduse nu va exista o soluţie uşoară pe partea de ofertă, va fi nevoie de o soluţie pe partea de cerere”, a spus Adam Lewis, partener la firma de trading Hartree Partners LP.

Cum reacționează liderul de la Kremlin? Ei bine, Vladimir Putin a anunțat că va ajuta Europa cu mai multe livrări pentru a stabiliza piaţa, însă nu se știe câte gaze va trimite Rusia în luna decembrie Europei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...