Prețurile la energie l-au uimit și pe ministru. ”Trebuie să spargem cercul ăsta”

Stan Filon, Andrei Predoiu 17.11.2021, 15:31
Prețurile la energie l-au uimit și pe ministru. ”Trebuie să spargem cercul ăsta”

Prețurile la energie l-au uimit chiar și pe ministrul Energiei, Virgil Popescu! Reprezentantul guvernului consideră că aceste prețuri din piața energetică de ultimă instanță sunt cu adevărat ”prohibitive”, iar acest lucru trebuie să se schimbe. Popescu cere intervenția ANRE.

Prețurile la energie l-au uimit și pe ministru, care cere intervenția ANRE

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, cere intervenția ANRE pentru a ”sparge acest cerc închis” al furnizorilor de ultimă instanță, deoarece prețurile la energie sunt foarte mari. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferințelor Focus Energetic – “Provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic național”.

Legat de producția internă de gaz, ministrul a spus că Romgaz a extras cu 20% mai mult gaz decât anul trecut, însă probleme au apărut la celălalt mare producător, OMV Petrom. Acesta a avut rezultate dezamăgitoare, realizând o producție în scădere accentuată în raport cu anul precedent.

Preturile la energie l-au uimit si pe ministrul Economiei, care cere interventia ANRE
Preturile la energie l-au uimit si pe ministrul Economiei, care cere interventia ANRE

Virgil Popescu a vorbit și despre blackout

Oficialul spune că unul dintre motivele randamentului scăzut ar fi modul de calcul al ANRM privind redevențele, nivelul acestora fiind determinat de nivelul prețurilor bursei din Austria, și a precizat că această metodă de calcul ar trebui modificată.  Ministrul a declarat că premierul Florin Cîțu a fost informat despre o viitoare modificare a modului de calcul a redevențelor aferente extracției de gaze naturale, pentru a se plia mai eficient “într-o piață românească”.

Oficialul a ținut să calmeze zvonurile din piață și a spus că stocurile de gaze naturale și cărbune sunt în limite normale, cele de gaze, înmagazinate în subsolul României, fiind la nivel de 2,24 miliarde de metri cubi. Ministrul Virgil Popescu a recunoscut și existența unui cerc închis al furnizorilor de ultimă instanță, care trebuie spart urgent, după cum spune oficialul, deoarece prețurile la energie au devenit ”prohibitive”. Acest lucru ar putea fi modificat prin eliminarea cerinței potrivit căreia trebuie să existe un sediu fizic la o distanță de maxim 50 km pentru clienții deserviți. Oficialul a spus că dacă ANRE nu va acționa, atunci problema va fi rezolvată prin intermediul unui proiect de lege depus în Parlament.

De asemenea, ministrul Energiei a făcut referire și la intenția Engie România de a renunța la statutul de furnizor de ultimă instanță. Oficialul consideră că “nu este normal ca un furnizor mare să procedeze în acest fel când sunt turbulențe în piață”.

Virgil Popescu a ținut să liniștească populația României în ceea ce privește un eventual blackout. Reprezentantul guvernului a spus că nu există pericolul să rămânem fără electricitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...