SPECIAL

Criza facturilor explodează, pensionarii nu mai au bani de mâncare. Cât vor costa facturile la încălzire în această iarnă

Adriana Olaru 25.11.2021, 13:17
Criza facturilor explodează, pensionarii nu mai au bani de mâncare. Cât vor costa facturile la încălzire în această iarnă

Românii traversează una dintre cele mai grele perioade din punct de vedere financiar, pentru că se confruntă cu un val de scumpiri din toate punctele de vedere. Specialialiștii trag un semnal de alarmă și spun că în această iarnă facturile la încălzire vor exploda, fiind dublate de o creștere a prețurilor inclusiv când vine vorba despre alimentele pe care le găsesc pe rafturile magazinelor. Laptele, pâine, făina sau alte produse ar putea ajunge să coste mult mai mult față de actualele prețuri.

Numărul pensionarilor din România este în scădere și, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, în țara noastră sunt în jur de 4.900.000 de pensionari. Marea problemă este că mulți dintre ei au venituri foarte mici și abia reușesc să supraviețuiască de la o lună la alta. După o viață întreagă de muncă, pensionarii se plâng că nu au bani în unele cazuri nici pentru a mânca în fiecare zi.

Dramele pensionarilor care nu mai au bani de mâncare

Din cauza situației dificile în care se află, mulți apelează la măsuri de criză, greu de crezut pentru anul 2021: aleg, spre exemplu, să mănânce pâine goală pentru a avea cum să-și cumpere medicamentele necesare lună de lună.

„Cu greu facem față scumpirilor, am o pesie de 850 de lei și în fiecare lună dau 250 de lei pe medicamente. Nu mai vorbesc despre mâncare și facturi.

La iarnă o să fie vai de noi. O să plătim facturi mari la întreținere și tot fără apă caldă și căldură o să fim. Se întâmplă în fiecare zi să nu am ce pune pe masă, prețurile au crescut și nu mă mai ajung cu nimic, trebuie să-mi cumpăr un covrig pe zi ca să am ce să mănânc.

Este foarte greu să trăim noi, pensionarii. Eu după 25 de ani de muncă iau 850 de lei pensia, nu mai am curaj nici să vorbesc. Copii muncesc și ei cum pot, cine să mă ajute, băiatul meu ba are de muncă, ba nu mai are.

Este foarte grea situația mea”, a povestit, pentru Impact.ro, doamna Anghelina Lungu, o pensionară în vârstă de 84 de ani.

Pe lângă problemele legate de mâncare, mulți români se plâng și de facturile uriașe la încălzire care sunt preconizate de specialiști în această iarnă.

Facturi uriase la incalzire
Facturi uriase la incalzire

Facturi uriașe, bucureștenii tremură în case

Și mai grav este că deși facturile vor exploda, calitatea serviciilor oferite este din ce în ce mai scăzută. Asta se întâmplă cel puțin în Capitală, aici unde iarnă de iarnă sute de mii de oameni rămân în frig și fără apă caldă din cauza degradării sistemului de termoficare. Cum s-a ajuns la această situație?

„Din păcate este crunt dacă pot spune așa. Prețul gazului este foarte mare, prețul gigacaloriei a crescut. Din păcate, din cauza lipsei de investiții din ultimii zece, 15 ani rețeaua pierde. Facem eforturi ca în această iarnă să putem da apă caldă și căldură așa cum ar trebui, facem și noi toate eforturile pe care le putem face.

Ne așteptăm și la avarii, echipele sunt pregătite să intervină pentru a remedia aceste avarii și pentru a ajunge la o normalitate, să avem apă caldă și căldură. Ca prețul să fie mai mic, trebuie să facem investiții în sistem după modelul Oradea: fără emisii de carbon și, mai ales, rețele care să nu piardă atât de mult, tone de apă pe oră așa cum se întâmplă acum”, a explicat, pentru Impact.ro, directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu.

În jur de 15 kilometri de rețea primară au fost schimbați în ultimul an în Capitală și, spun oficialii, probleme punctuale pot apărea în orice zonă din București în această iarnă. Zonele critice din rețea sunt în partea de nord-est a Bucureștiului,  în Colentina, Aviației, Tei sau Fundeni. Aici, orice avarie pe o magistrală poate crea probleme serioase zile întregi.

„Este gravă situația, foarte gravă, ce contează pentru traiul bucureștenilor de zi cu zi am impresia că nu interesează pe nimeni.

Trebuie neapărat rezolvată această situație din București, este inadmisibil ca oamenii să nu aibă apă caldă și căldură și să nu trăiască în condiții decente, civilizate.

Ar fi trebuit să se preocupe din timp, vedem o serie de scumpiri nejustificate din punctul meu de vedere pe toate palierele”, a explicat fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu.

Reporterii Impact.ro au solicitat un punct de vedere cu privire la situația bucureștenilor și de la primarul general Nicușor Dan, însă până la momentul publicării articolului acesta nu a putut fi contactat.

Urmăriți Impact.ro și pe