Europa, pas înapoi în relația cu Rusia. Sancțiunile la care UE e dispusă să renunțe pentru a detensiona conflictul cu Putin

Andra Daoud 30.06.2022, 08:40
Europa, pas înapoi în relația cu Rusia. Sancțiunile la care UE e dispusă să renunțe pentru a detensiona conflictul cu Putin

Europa este dispusă să facă un compromis pentru a detensiona conflictul cu Vladimir Putin. Oficialii europeni sunt în discuții cu autoritățile din Lituania și vor să găsească o soluție pentru ca traficul comercial către Kaliningrad să revină la normal. Blocada parțială impusă în urmă cu ceva timp a amplificat tensiunile cu Rusia, potrivit presei internaționale, iar oficialii UE sunt dispuși să facă un pas înapoi.

UE este dispusă să facă un compromis în relația tensionată cu Rusia

Potrivit Reuters, în prezent au loc negocieri între oficialii Uniunii Europene, cu sprijinul Germaniei, pentru a face o excepție în ceea ce privește sancțiunile impuse Rusiei. În vederea detensionării conflictului cu Vladimir Putin, autoritățile vor să găsească o soluție pentru reluarea traficului comercial către enclava Kaliningrad, însă pentru a se întâmpla acest lucru este nevoie de acordul Lituaniei.

În 17 iunie, Lituania a blocat parțial traficul comercial către enclava rusească, iar decizia a amplificat tensiunile deja existente cu Rusia. Moscova a transmis că vor exista consecințe dacă Lituania nu renunță la măsură. De asemenea rușii susțin că blocada a fost impusă „la cererea SUA”.

Lituania se află într-o poziție delicată, iar oficialii de acolo se tem că rușii ar putea recurge la forța militară pentru a putea trece prin teritoriul lituanian și a ajunge la Kaliningrad. Un oficial lituanian citat de Reuters afirmă că „Vladimir Putin are mai multe pârghii decât noi. Este în interesul nostru să găsim un compromis”.

Europa, pas inapoi in relatia cu Rusia. Sanctiunile la care UE e dispusa sa renunte pentru a detensiona conflictul cu Putin
Europa, pas inapoi in relatia cu Rusia

Transporturile de bunuri între Rusia și Kaliningrad ar putea fi exceptate de la sancțiuni

În cazul în care oficialii europeni și cei lituanieni vor ajunge la o soluție de compromis, ar însemna că bunurile care sunt transportate din Rusia în Kaliningrad vor fi exceptate de la sancțiunile de comerț impuse de UE Rusiei. Având în vedere că enclava Kaliningrad este teritoriu rusesc, se poate considera că aceste schimburi comerciale nu reprezintă operațiuni de comerț exterior.

Ministerul lituanian de Externe a transmis, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că vor exista consultări cu Comisia Europeană cu privire la aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. „Sancțiunile trebuie puse în aplicare și orice decizie luată nu trebuie să submineze credibilitatea și eficacitatea politicii de sancțiuni a UE”, a subliniat el.

La rândul său, președintele țării, Gitanas Nauseda, a cerut Comisiei Europene „mai multă precizie” în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Șeful statului a ținut să precizeze că tensiunile provocate de limitarea tranzitului comercial „reprezintă o temă bilaterală între UE și Rusia, nu între Lituania și Rusia”.

Urmăriți Impact.ro și pe