Euronews: Va tăia Putin gazul țărilor care nu plătesc în ruble?

Ana Anitoiu 01.04.2022, 15:00
Euronews: Va tăia Putin gazul țărilor care nu plătesc în ruble?

Vladimir Putin a semnat un decret conform căruia, începând de vineri, 1 aprilie, țările ostile Rusiei care cumpără gaze rusești vor trebui să le plătească în ruble și nu în euro sau dolari, ca până acum. Există îngrijorări că liderul rus va tăia gazul statelor care nu se vor conforma, în contextul sancțiunilor pe care Occidentul i le-a impus Moscovei după declanșarea războiului din Ucraina.

Putin, decret pentru plata în ruble a gazelor rusești

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi, că țările ostile Rusiei vor trebui să plătească în ruble livrările de gaze rusești, începând de vineri, sau să suporte consecințele.

„Ca să cumpere gaze naturale rusești, trebuie să deschidă conturi bancare în ruble la bănci din Rusia. Din aceste conturi vor fi făcute plățile pentru gazele livrate începând de mâine.

Dacă nu vor fi făcute aceste plăți, vom considera că au fost încălcate clauzele contractelor. Nimeni nu ne dă nimic pe gratis și nici noi nu vom face acte caritabile. Prin urmare, dacă această condiție nu este respectată, contractele vor înceta”, a declarat Vladimir Putin.

Moscova a publicat o listă de țări ostile, la începutul lunii martie. Pe aceasta figurează Statele Unite ale Americii, statele membre ale Uniunii Europene, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Canada, Japonia, Norvegia, Singapore, Coreea de Sud, Elveția, Taiwan, Australia și Ucraina. Unele dintre ele, inclusiv Norvegia și SUA, nu cumpără gaz rusesc.

Gazul rusesc este important pentru Uniunea Europeană, care de la începutul războiului din Ucraina a accelerat demersurile pentru a încheia dependența de Moscova pentru această materie primă și pentru a găsi surse alternative de energie.

Euronews: Va taia Putin gazul tarilor care nu platesc in ruble?
Vladimir Putin

Cum au reacționat țările europene la decizia lui Vladimir Putin

Potrivit Euronews, companiile și guvernele occidentale au respins decizia lui Vladimir Putin drept o încălcare a contractelor existente, ce au stabilit plățile în euro sau dolari americani.

„Țările europene vor continua să plătească pentru gaze rusești în euro și dolari, așa cum este prevăzut în contracte. I-am spus clar președintelui rus că lucrurile vor rămâne așa cum sunt. Companiile vor să poată plăti în euro și așa vor face”, a fost răspunsul cancelarului german Olaf Scholz, într-o conferință de presă pe care a susținut-o alături de omologul său austriac.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că Rusia nu a fost capabilă să despartă țările europene și că aliații occidentali sunt hotărâți să nu se lase șantajați de Rusia.

„Contractele stipulează o monedă în care sunt executate plățile, astfel că această condiție trebuie respectată. Plățile trebuie să fie plătite în continuare ca și până acum”, a declarat și ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, într-o vizită la Berlin.

Câteva companii din Germania și alte țări europene care au contracte cu Rusia nu au comentat imediat după anunțul președintelui rus Vladimir Putin. Nici compania poloneză PGNiG, nici guvernul Poloniei nu au avut reacții publice imediate. Deocamdată nu s-a exprimat nici compania italiană Eni – o altă firmă europeană importantă care cumpără gaz rusesc.

Germania și Austria au activat planuri de urgență în contextul îngrijorărilor conform cărora Moscova ar putea opri livrările de gaze naturale. Alături de Franța, acestea le-au cerut consumatorilor să facă economie de energie.

Unii dintre liderii europeni au rămas confuzi după ce au vorbit săptămâna aceasta cu Vladimir Putin. De exemplu, premierul italian Mario Draghi a spus că a primit asigurări de la liderul rus că Europa nu va trebui să plătească gazul în ruble.

De asemenea, guvernul german a transmis, miercuri, că Vladimir Putin i-a spus cancelarului Olaf Scholz că Berlin va putea continua să facă plăți în euro către Gazprom Bank, care apoi va converti suma în ruble.

Ce presupune planul Rusiei referitor la plata în ruble ale livrărilor de gaze

În prezent, aproximativ 60% din totalul livrărilor de gaze rusești către Europa sunt plătite în euro, iar restul în dolari americani. Însă, Vladimir Putin vrea să schimbe acest lucru. Liderul rus a semnat un decret pentru ca importatorii să cumpere ruble ca să plătească gigantul rus Gazprom, potrivit Euronews.

Decretul pe care l-a semnat Vladimir Putin prevede că o bancă rusească va deschide câte două conturi pentru fiecare cumpărător – unul în moneda străină, iar celălalt în ruble. Cumpărătorii vor plăti în moneda străină și vor autoriza banca să vândă acea sumă pentru ruble, ce vor ajunge apoi în cel de-al doilea cont, în acest fel încheindu-se tranzacția.

Prin urmare, cei care cumpără gaz rusesc vor trebui să găsească o bancă ce va schimba euro și dolari în ruble. Unele bănci rusești au fost fie blocate fie eliminate din sistemul de plăți interbancare SWIFT. Însă, altele n-au fost eliminate. Deocamdată, sancțiunile impuse de Trezoreria SUA admite excepții pentru plăți ale energiei – o concesie pentru aliații europeni care depind de petrol și gaz rusesc.

Care este motivul pentru care Vladimir Putin cere plata în ruble a gazului rusesc

Decizia de a trece la plata în ruble a gazului rusesc ar sprijini moneda națonală ce a avut de suferit în urma sancțiunilor pe care i le-a impus Occidentul. Însă, Moscova va fi lipsită de o sursă de schimb valutar.

Rusia își obligă deja exportatorii, inclusiv Gazprom, să-și schimbe în ruble 80% din cifra de afaceri. Aceste măsuri și o rată a dobânzii de 20% au permis monedei rusești să se redreseze. După o scădere dramatică înregistrată la începutul războiului din Ucraina, aceasta a reușit să revină aproape la nivelurile de dinainte de invazie.

Liderul rus Vladimir Putin susține că impunerea plăților în ruble pentru gazul rusesc este un răspuns la înghețarea a aproximativ 300 de miliarde de dolari, adică 270 de miliarde de euro, din rezervele de valută pe care Rusia le avea în străinătate, în urma declanșării „operațiunii militare speciale” în Ucraina.

Potrivit unui profesor de politică comercială la Universitatea Cornell și fost oficial la Fondul Monetar Internațional, Eswar Prasad, teoretic, efectuarea plăților în ruble ar putea susține cererea pentru moneda națională a Rusiei și cursul de schimb valutar al acesteia. Însă, nu s-ar înregistra o mare diferență.

Conform specialistului, ar fi mai ieftin ca importatorii să plătească livrările rusești într-o monedă ce este în cădere liberă, dar este dificilă achiziția de ruble și efectuarea plăților într-un mod care evită sancțunile. El crede că Vladimir Putin fie primește sfaturi economice greșite, fie „deraiază și mai mult” în ura sa față de Occident.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...