De ce a cerut Putin plata gazului în ruble? Președintele rus a semnat decretul. De când va fi obligatorie

Ana Anitoiu 31.03.2022, 16:47
De ce a cerut Putin plata gazului în ruble? Președintele rus a semnat decretul. De când va fi obligatorie

Motivul pentru care liderul rus Vladimir Putin a cerut plata gazului în ruble n-ar fi ținut doar de bani. De altfel, au existat discuții conform cărora această măsură anunțată de președintele Rusiei, după declanșarea războiului în Ucraina și primirea sancțiunilor din partea Occidentului, ar putea fi extinsă pentru alte bunuri, precum cereale, ulei, cărbune, îngrășăminte și metale.

Vladimir Putin a decis. De când va fi obligatorie plata în ruble a gazelor rusești

Update joi, 31 martie, ora 16:47. Vladimir Putin a declarat că a semnat un decret potrivit căruia cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc, începând de vineri, 1 aprilie. Altfel, contractele vor înceta.

„Ca să cumpere gaze naturale rusești, trebuie să deschidă conturi bancare în ruble la bănci din Rusia. Din aceste conturi vor fi făcute plățile pentru gazele livrate începând de mâine.

Dacă nu vor fi făcute aceste plăți, vom considera că au fost încălcate clauzele contractelor. Nimeni nu ne dă nimic pe gratis și nici noi nu vom face acte caritabile. Prin urmare, dacă această condiție nu este respectată, contractele vor înceta”, a declarat Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Motivul pentru care Vladimir Putin a cerut plăți în ruble

Vladimir Putin a cerut ca țările ostile Rusiei să plătească în ruble gazul rusesc și a stabilit data de 31 martie ca termen limită pentru această shimbare, înainte de a-i transmite cancelarului german Olaf Scholz că s-a răzgândit.

După invazia rusă, rubla s-a prăbușit. Dacă anul trecut aceasta valora aproximativ 85 de euro, după ce tancurile ruse au trecut granița Ucrainei, iar Occidentul a impus sancțiuni împotriva Moscovei, moneda a ajuns să coste 110 euro. Ulterior, și-a revenit la nivelul de dinainte de război.

În contextul în care rubla a ajuns la niveluri atât de scăzute, exporturile rusești aveau să aducă mai puțini bani decât ar fi trebuit pentru serviciile de stat și finanțarea războiului din Ucraina. Totuși, în decizia lui Putin referitoare la efectuarea plăților în ruble nu este vorba doar despre bani, ci și despre mândrie, potrivit publicației britanice The Guardian.

De ce a cerut Putin plata gazului in ruble
Vladimir Putin

Un fond mai mare de ruble, generat de bunuri rusești venite din partea țărilor și companii străine, i-ar permite Moscovei să conteste dominația Statelor Unite ale Americii, prin intermediul dolarului, pe piețele monetare globale. Totuși, nu este clar motivul pentru care China ar sprijini un astfel de plan.

Unii analiști sunt de părere că Vladimir Putin a făcut anunțul referitor la plata în ruble deoarece dolarii americani și monedele euro sunt mai puțin folositoare pentru Moscova, în timp ce Rusia este vizată de tot mai multe sancțiuni.

Fără acces la dolari și euro prin schimburi internaționale, Rusia a propus de asemenea să plătească cu ruble dobânzile pentru datoriile sale denominate în euro.

La ce țări s-a așteptat Vladimir Putin să plătească gazul în ruble

Lista Rusiei de „țări ostile” corespunde cu cea a statelor care au impus sancțiuni împotriva Moscovei. Acordurile cu companii sau persoane din acele țări vor trebui să fie aprobate de o comisie guvernamentală a Rusiei.

Printre aceste țări se numără: Statele Unite ale Americii, statele membre ale Uniunii Europene, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Japonia, Canada, Norvegia, Singapore, Coreea de Sud, Elveția și Ucraina. Unele dintre ele, inclusiv SUA și Norvegia, nu cumpără gaz rusesc.

În anul 2020, Uniunea Europeană era principalul partener al Rusiei în privința exporturilor de gaze rusești. Mai exact, acestea reprezentau 37,3% din exporturile totale de bunuri rusești. Între timp, Rusia reprezenta al cincilea cel mai mare partener de schimburi internațonale pentru UE, reprezentând 5,8% din schimburile blocului comunitar. Gazul rusesc este cel mai important bun exportat de Moscova, care primea până acum dolari, euro și lire sterline în schimbul lui.

Potrivit Gazprom, 58% dintre vânzările sale de gaz natural către Europa și alte țări, până pe 27 ianuarie, erau stabilite în euro. Dolarii americani reprezentau în jur de 39% din vânzări, iar lirele sterline doar aproximativ 3%.

Mărfurile tranzacționate la nivel mondial sunt vândute în mare parte în dolari americani sau euro, ce împreună reprezintă aproximativ 80% din rezervele valutare la nivel mondial. În timp ce importurile de gaze către UE din Rusia sunt volatile, ele reprezintă până la 800 de milioane de euro din cheltuieli în fiecare zi.

Rusia ar fi plănuit extinderea plăților în ruble și asupra altor bunuri

Nu a fost suficient ca Banca Centrală a Rusiei să cumpere ruble pentru a crește valoarea monedei după invazia în Ucraina. Interdicția de a folosi sistemul interbancar de plăți Swift pentru a-și accesa activele din străinătate a însemnat că această intervenție nu era durabilă.

Banca Centrală a Rusiei a vrut să vândă investiții în dolari și euro pentru a cumpăra ruble, crescând cererea și, în consecință, prețul. Însă, fără acces la Swift, aceasta nu a putut continua la o scară suficientă.

A fost găsită o altă cale. O directivă i-a obligat pe exportatori, inclusiv pe producătorii de mărfuri, să transforme în ruble 80% din valuta pe care o primesc la export. Apoi, Kremlinul ar fi luat în considerare ca toate vânzările la export să fie în ruble, inclusiv a materiilor prime esențiale în procesele de fabricație, de la îngrășăminte până la mașini.

Insistența Kremlinului pentru plata în ruble a exporturilor ce au loc în baza contractelor actuale în euro și dolari încalcă protocoalele internaționale. Acest lucru nu s-a mai întâmplat nici în timpul Războiului Rece, când tensiunile dintre Uniunea Sovietică și Occident s-au accentuat.

Germania a transmis că este pregătită să raționaleze aprovizionarea cu energie, mai degrabă decât să plătească gazul în ruble, în urma războiului din Ucraina. Acest lucru ar putea băga în recesiune cea mai mare economie a Uniunii Europene. Mișcarea Kremlinului va grăbi, de asemenea, renunțarea la mărfurile rusești, adăugând la declinul economic deja dramatic al țării.

Totuși, în ultimele zile, Vladimir Putin s-ar fi răzgândit. Președintele rus i-a spus cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, miercuri seară, că țările din Uniunea Europeană vor putea plăti în continuare gazele în euro, dar cu o condiție. Mai exact, conversia în ruble să fie făcută de banca prin care se face tranzacţia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...