Eugen Tomac, cerere urgentă către Comisia Europeană. Vrea să atace în justiție decizia Consiliului JAI de a bloca intrarea României în Schengen

Elena Avramescu 13.12.2022, 11:34
Eugen Tomac, cerere urgentă către Comisia Europeană. Vrea să atace în justiție decizia Consiliului JAI de a bloca intrarea României în Schengen

Supărarea Românilor din cauza excluderii din spațiul Schengen încă persistă, iar de data aceasta cel care a avut ceva de spus a fost europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP. Acesta a venit cu o soluție pentru rezolvarea problemei, astfel că a cerut Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia Consiliului UE din 8 decembrie prin care a fost blocată intrarea României în Schengen.

Eugen Tomac, decizie de ultimă oră

„Libera circulație a persoanelor si a bunurilor sunt libertățile fundamentale ale Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene. Deși România a semnat aderarea la UE încă din 2005, aceste libertăți ii sunt in continuare negate. Deși Romania îndeplinește condițiile de aderare la spațiul Schengen, fapt confirmat in repetate rânduri încă din 2011, acest drept ii este si astăzi, încă o dată, încălcat.

Comisia Europeana a confirmat că România are dreptul la Schengen. Parlamentul European de asemenea. Singura instituție care refuză fără nicio justificare dreptul de aliniere al României cu celelalte state europene este Consiliul UE. Prin urmare, cer Comisiei să acționeze îndată împotriva Consiliului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și să blocheze astfel de acțiuni anti-europene care încalcă tratatele UE”, a declarat Eugen Tomac pentru G4Media.

Eugen Tomac, cerere urgenta catre Comisia Europeana
Eugen Tomac

În momentul în care a fost întrebat cu privire la termenul legal în care Comisia Europeană are dreptul de a răspunde cererii sale, Eugen Tomac a spus că acesta este de 30 de zile, însă ținând cont de context, sunt șanse ca o decizie să fie luată mult mai rapid, mai ales că prin decizia Consiliului se încalcă Tratatul UE.

În plus, Comisia Europeană are obligația să acționeze de îndată în spiritul apărării tratatelor. În acest moment nu se respectă principiul loialității între instituții, practic Consiliul UE pune sub semnul întrebării activitatea Comisiei Europene, nerecunoscând rapoartele și evaluările făcute de Comisia Europeană.

„Mai avem și alte instrumente și le vom utiliza doar dacă Comisia nu va acționa. Comisia trebuie să rămână loială pozițiilor sale, fiind unul dintre principalii susținători ai admiterii României în Spațiul Schengen”, a mai spus Eugen Tomac.

În cursul zilei de joi, 8 decembrie, Consiliul JAI a respins în mod oficial intrarea României în Schengen după ce Austria și Olanda s-au opus categoric, iar în aceeași situație se află și Bulgaria. În plus, Olanda a ținut să precizeze că s-a opus doar aderării Bulgariei, însă România și Bulgaria sunt legate juridic, astfel că veto-ul său a mers și pentru România.

În cursul zilei de astăzi, Parlamentul European va dezbate tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spaţiului Schengen. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, care a ținut să adauge că a existat un vot în plenul de luni al Parlamentului European.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...