Dezbateri aprinse în ședința Parlamentului European privind eșecul aderării României la Schengen. „Există un singur câștigător al votului de săptămâna trecută și acesta trăiește la Kremlin”

Elena Avramescu, Beatrice Dumitru 13.12.2022, 20:20
Dezbateri aprinse în ședința Parlamentului European privind eșecul aderării României la Schengen. „Există un singur câștigător al votului de săptămâna trecută și acesta trăiește la Kremlin”

Zi importantă pentru România astăzi, după ce s-a anunțat că Parlamentul European a stabilit o dezbatere despre tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spaţiului Schengen. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, care a ținut să adauge că a existat un vot în plenul de luni al Parlamentului European.

Azi se dezbate votul negativ al Austriei privind aderarea României la Schengen

Update, ora 20:20. Parlamentul European a dezbătut situația creată după blocarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, săptămâna trecută, în Consiliul JAI. Comisarul european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson a spus că ambele țări au făcut progrese semnificative și sunt pregătite să devină membre ale spațiului de liberă circulație, adăugând că Rusia profită de pe urma respingerii aderării celor două state.

Avem nevoie de România și de Bulgaria în Schengen tot atât de mult cât avem nevoie de Cehia și de alte state membre. Adevărul e simplu: pentru a lupta contra corupției, criminalității și a migrației ilegale, avem nevoie si de Bulgaria și România ca membre Schengen. Până acum, există un singur câștigător al votului de săptămâna trecută, și acesta trăiește la Kremlin. Știu că decembrie este luna cadourilor este luna cadourilor dar aș spune: fără cadouri pentru Putin. Divizați, suntem slabi, împreună suntem puternici”, a punctat comisarul european în cadrul dezbaterii din Parlamentul European.

Și europarlamentarul român Cristian Terheș a susținut că această blocare abuzivă a aderării României la Schengen este un act de corupție flagrantă și l-a atacat pe cancelarul Auastriei, despre care a spus că este o marionetă a lui Vladimir Putin.

S-a demonstrat, cancelarul austriac este o marionetă a lui Putin şi a intereselor Rusiei care subminează proiectul european. România şi Bulgaria aveau dreptul naţional de a fi în spaţiul Schengen. Deja de 11 ani Comisia Europeană spune că România îndeplineşte toate standardele necesare„, a spus Cristian Terheș.

În plenul Parlamentului European, la Strasbourg, a vorbit și europarlamentarul Rareș Bogdan și a criticat în termeni duri refuzul Austriei de a accepta România în spațiul Schengen, afirmând despre cancelarul austriac că a ordonat „al doilea dictat de la Viena pentru români”. De asemenea, el a cerut Comisiei și Parlamentului să solicite Curții de Justiție constatarea încălcării de către Austria a aquis-ului și să facă demersuri pentru suspendarea dreptului său de vot.

Acest vot a umilit Romania și ține ostatici milioane de romani”, a spus Rareș Bogdan,

Veto-ul de săptămâna trecută a fost o greșeală și cu toții resimțim frustrare când vorbim despre această eroare. Mă refer la respect. România și Bulgaria au arătat că înfăptuiesc control corect la frontiere. România, în privința refugiaților din Ucraina, a avut realizări extraordinare și trebuie să recunoaștem aceste lucruri. În vreme de război trebuie să dăm dovada de unitate, extinderea Schengen ar fi însemnat că credem în noi și credem în ce avem împreună ca europeni. PPE susține România și Bulgaria, veto-ul a fost greșit și cetațenii români și bulgari se pot baza pe sprijinul nostru”, a declarat și șeful PPE, Manfred Weber.

Știrea inițială

„Tocmai am aprobat în plenul Parlamentului European, cu 357 de voturi «pentru», 2 abţineri şi doar 32 de voturi «împotrivă», să avem mâine o dezbatere despre tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spaţiului Schengen.

Această dezbatere va arăta că Parlamentul European este unit în a susţine aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi că majoritatea covârşitoare a europarlamentarilor consideră incorectă decizia de a amâna intrarea României în spaţiul de liberă circulaţie”, a notat Siegfried Mureşan pe pagina sa de Facebook.

Spre final, europarlamentarul PNL a ținut să mai precizeze că propunerea acestei dezbateri a venit de la cele mai mari trei grupuri politice din Parlamentul European, mai precis Grupul PPE, Socialiştii şi Grupul RENEW.

Cancelarul Karl Nehammaer a explicat pe îndelete motivul pentru care Austria s-a opus aderării României şi Bulgariei la Schengen, spunând că acest lucru a fost doar o chestiune legată de securitate pentru Austria. În același timp, a adus în discuție și criticile faţă de o politică de azil greșită a UE, insistând că se fac presiuni puternice la adresa Austriei.

„Nu va exista nicio extindere Schengen atât timp cât frontiera externă nu este protejată în mod eficient. Politica de azil eşuată a UE a cauzat această situaţie. Ameninţările şi argumentele polemice sunt folosite pentru a încerca să se crească presiunea împotriva Austriei. Atâta timp cât 75.000 de străini ajung neînregistraţi în estul Austriei, aceasta este o problemă de securitate şi trebuie rezolvată odată”, a declarat Nehammer.

Ce condiții pune Austria pentru ca România să intre în Schengen
Austria, piedica pentru ca România sa intre in Schengen

Consulul onorific al României în Austria, dezamăgit după refuzul de acceptare a României în Schengen

Andreas Bardeu, consul onorific al României în Graz, Austria, descencent al familiei de Habsburg, a decis să vorbească mai pe îndelete cu privire la poziția Austriei. În acest fel, acesta crede că România este doar un miel sacrificat din cauza lipsei de acțiuni a țărilor vecine.

„Sunt foarte dezamăgit și uimit de faptul că dezvoltarea bună și înfloritoare a relațiilor bilaterale în perioada post-covid a fost distrusă pe mai multe planuri. Faptul că Austria a respins aderarea României la Schengen a fost neașteptată”, susține Andreas Bardeau, potrivit Adevărul.

Consulul onorific al României din Graz a mai precizat că la data de 16 noiembrie s-a vorbit despre declarația de sprijin a guvernului austriac pentru România. În plus, România nu face altceva decât să protejeze granițele externe ale UE într-o manieră exemplară.

Contele Bardeau a mai declarat că efectele votului Austriei pot fi și în ceea ce privește asistența medicală din Austria, fiind asigurată în bună parte de personal din România.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...