Este jale în întreaga lume. Analiştii spun ce se întâmplă acum cu EURO

Cristian Cojocaru 18.01.2021, 14:15
Este jale în întreaga lume. Analiştii spun ce se întâmplă acum cu EURO

Potrivit celor de la Financial Times, această perioadă de pandemie a afectat grav activitățile economice în zona euro. Analiştii avertizează că ceea ce se întâmplă acum cu EURO ar putea împinge blocul comunitar către cea de-a doua recesiune.

Analiştii economici explică ce se întâmplă acum cu euro

Din cauza restricțiilor impuse, în zona euro au fost încetinite cu o puternică amprentă activitățile economice, acest lucru susținând și mai tare teama că blocul comunitar se va confrunta cu o a doua recesiune. Aceste restricții au afectat călătoriile atât în scop turistic cât și în scop profesional, iar cheltuielile au scăzut semnificativ în aceste prime două săptămâni ale anului.

Potrivit economistului în zona euro al ING, Bert Coljin, activitățile vor continua să aibă o traiectorie descendentă. Comparativ cu scăderea bruscă din primăvara anului trecut, atunci când avea loc primul val al pandemiei, noile creșteri ale infectării se întind pe o perioadă mai mare de timp, ducând astfel la un declin mai lent dar mai constant al activităților. Bert Coljin mai atenționează faptul că acest curs al lucrurilor conduc către ”riscul unui val întârziat de falimente, dacă măsurile generoase de sprijin guvernamental nu vor fi menţinute”

Economiștii prevăd că scăderea estimată din ultimele trei luni ale anului anterior vor provoca o contracție între 1,8% și 2,3%, lucru care va conduce către o altă scădere în prima parte a lui 2021 în principalele activtăți economice ale zonei euro. Dacă acest lucru se adeverește, blocul economic se va confrunta cu o a doua recesiune, reprezentând o scădere consecutivă în mai puțin de doi ani.

”Ne aşteptăm ca economia zonei euro să înceapă anul 2021 cu o recesiune dublă, cu o a doua contracţie trimestrială consecutivă a PIB-ului (în primul trimestru], mai mult ca sigur după prelungirea şi înăsprirea restricţiilor pentru Covid-19 din ultimele săptămâni.”, a declarat Katharina Utermohl, economist european senior la Allianz.

Cheltuielile germanilor în luna ianuarie au fost cu aproximativ 25% mai mici
Cheltuielile germanilor în luna ianuarie au fost cu aproximativ 25% mai mici

Încrederea consumatorilor este una redusă din cauza actualei situații

Economista Chiara Zangarelli a menționat că lansarea vaccinurilor ar putea încuraja creșterea numai că prelungirea restricțiilor arată o perpectivă sumbră al produsului intern brut din zona euro. Potrivit unul alt economist, Daniela Ordonez, scăderea activității din blocul comunitar ar putea fi doar începutul unei noi etap e de deterioare a economie zonei euro.

Atât restricțiile cât și creșterea cazurilor lovesc puternic economiile unor țări precum Germania și Olanda, în care au fost impuse restricții și mai dure comparative cu primul val al pandemiei din primăvara anului trecut. Aceste măsuri stricte au afectat numărul de vizite la magazine și localuri cu mult mai mult comparativ cu alte state membre ale UE.

Așadar în urma acestor noi reguli, cheltuielile germanilor în luna ianuarie au fost cu aproximativ 25% mai mici în comparație cu aceeași lună a anului trecut. Scăderile sunt întâlnite în majoritatea categoriilor de consum, excepție făcând produsele alimentare. Potrivit indicatorilor, proporția consumatorilor nemți care sunt dispuși să facă achiziții majore a scăzut cu 20% în luna ianuarie.

O urmă de speranță pentru această situație vine din partea producției industriale care a fost una foarte puternică în lunile de toamnă, producție susținută de creșterea exporturilor. Potrivit datelor actualizate, producția industrială arată o constantă care se continuă până în 2021. Astfel, numărul de kilometri parcurși de camioanre arată că acestea rulează peste nivelurile înregistrate în luna ianuarie a anului trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe