Un distribuitor gigant de energie electrică apare în România. Va deservi 40% dintre consumatori

Ana Anitoiu 04.01.2021, 13:56
Un distribuitor gigant de energie electrică apare în România. Va deservi 40% dintre consumatori

Un distribuitor gigant de energie electrică apare în România, urmând să deservească peste 40% dintre consumatorii din țară, în 18 județe. Reprezentanții acestuia au făcut câteva promisiuni importante pentru utilizatori, printre care și una referitoare la sumele ce vor ajunge să figureze pe facturile ce vor trebui să fie plătite de beneficiari.

Cum apare în România un distribuitor gigant de energie electrică

Noul distribuitor de energie electrică apare pe piaţa din România prin intermediul unei fuziuni prin absorbție a celor trei companii din cadrul Grupului Electrica. Prima etapă în acest sens a fost finalizată. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2021, împreună, Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A, SDEE Transilvania Sud şi SDEE Muntenia Nord au devenit noua companie Distribuție Energie Electrică România (DEER).

Această fuziune prin absorbţie a celor trei societăţi de distribuţie a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica a fost aprobată de principiu, în data de 27 mai 2020, de către Consiliul de Administraţie al Electrica S.A. DEER se va întinde în 40,7% din teritoriul României, în 18 județe din trei zone geografice.

Un distribuitor gigant de energie electrica apare in Romania. Va deservi 40% dintre consumatori
Becuri

Unde va funcționa noul distribuitor gigant de energie electrică, în România

Distribuție Energie Electrică România poate funcționa, mai exact, în următoarele judeţe: Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Cluj, Dâmboviţa, Galaţi, Harghita, Maramureş, Mureş, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu şi Vrancea. La nivel regional, vor fi 18 sucursale, ale căror sedii se vor afla în: Alba Iulia, Baia Mare, Bistriţa, Braşov, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Focşani, Galaţi, Miercurea Ciuc, Oradea, Ploieşti, Satu Mare, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Târgovişte şi Zalău.

Astfel, în cele 18 județe, noua companie Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER) va opera 198.988 de kilometri de linii electrice, întinse pe 40,7% din teritoriul țării. Astfel, noul distribuitor gigant de energie electrică va deservi peste 3,8 milioane de consumatori.

Ce promisiuni fac reprezentanții noului distribuitor gigant de energie electrică din România

Principalele obiective ale strategiei ce a fost definită pentru segmentul de distribuţie iau în calcul realizarea de optimizări pe trei dimensiuni: calitatea serviciilor, performanţa operaţională, precum şi optimizarea costurilor la consumatorul final. La acestea trei se mai adaugă direcţiile strategice pe termen lung, ce au ca scop dezvoltarea modelului de afaceri, dar și pregătirea reţelelor de distribuţie astfel încât acestea să poate face faţă provocărilor tranziţiei energetice.

“Prin implementarea fuziunii celor trei societăţi de distributie din cadrul Grupului se vor obţine beneficii pe termen mediu şi lung pentru toate părţile interesate. Este un proiect major care ne va permite eficientizarea costurilor, în paralel cu accelerarea digitalizarii principalelor procese de business, precum şi îmbunătăţirea performanţei operaţionale în vederea creşterii calităţii serviciilor oferite”, a spus Corina Popescu, Director General Electrica SA.

Investiții de 4,39 de miliarde de lei, pentru distribuția de energie electrică

Începând cu luna iulie a anului 2014, Electrica a devenit o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București, dar și din Londra. Totuși, statul român este cel mai mare acționar, cu 48,8% din participații. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.

Tot începând din anul 2014 și până în prezent, Grupul Electrica s-a transformat în ”cel mai mare investitor în modernizarea şi retehnologizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice”. Investițiile au ajuns la un total de 4,39 miliarde de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...