Eroul național al Ucrainei este înmormântat la Galați. Două zone din oraș îi poartă numele

Ana Anitoiu 08.01.2023, 21:36
Eroul național al Ucrainei este înmormântat la Galați. Două zone din oraș îi poartă numele

Un erou național al Ucrainei este înmormântat la Galați. Două zone din acest oraș îi poartă numele, potrivit profesorului și diplomatului Theodor Paleologu, care a explicat cine a fost acesta și pentru ce a rămas în istorie.

Epoca de aur a relațiilor dintre România și Ucraina

Potrivit profesorului, epoca de aur a relaților dintre România actuală și Ucraina din prezent a fost în secolele XVI-XVII. În anul 1648 a avut loc marea revoltă a cazacilor, condusă de Bogdan Hmelnițchi, una dintre cele mai mari personalități ale istoriei ucrainene. Însă, el era cuscru cu unul dintre cei mai mari domnitori ai Moldovei, Vasile Lupu. Bogdan Hmelnițchi l-a amenințat cu războiul pe Vasile Lupu, pentru a obține mâna fetei sale, pentru fiul său.

„Evident, (au existat, n.r.) relații foarte strânse între Moldova, în special (voievodatul Moldovei) și actuala Ucraina. De pildă, prințul Dimitri Vâșnevețski a încercat să devină domn al Moldovei. N-a reușit. A fost prins de turci, torturat, executat. Apoi, mai târziu, domnitorul George Duca a reușit să controleze o mare parte din teritoriile ucrainene, să fie chiar hatman al ucrainenilor.

Statuia lui Ivam Mazepa din Parcul Libertati din Galati
Statuia lui Ivam Mazepa din Parcul Libertati din Galati

Ce erou național al Ucrainei a fost înmormântat în Galați

De asemenea, profesorul și diplomatul Theodor Paleologu a spus că unul dintre eroii din istoria Ucrainei este îngropat la Galați. Este vorba despre Ivan Mazepa, care a murit la Tighina. O statuie a acestuia se află în Parcul Libertății din Galați.

Acesta s-a revoltat împotriva țarului Petru cel Mare, a trecut de partea regelui Suediei, în războiul dintre Suedia și Rusia, și a fost înmormântat la Galați. În acest oraș, două zone îi poartă numele: Mazepa I și Mazepa II.

De asemenea, conform profesorului Theodor Paleologu, președintele Fundației Paleologu succesorul său Filip Orlic, părintele primei constituții a cazacilor, a murit în Moldova, la Iași.

Theodor Paleologu a precizat că a existat o contribuție importantă a cazacilor la literatură. De exemplu, Byron a scris un poem despre Mazepa. În România, Mihail Sadoveanu a scris romanul „Nicoară Potcoavă”, în care un domn al Moldovei ajunge hatman al cazacilor zaporogi, pe baza unor fapte reale din secolul XVII. În plus, Gogol a scris nuvela „Taras Bulba” despre lupta cazacilor pentru libertate, despre lupta lor împotriva polonezilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...