Descoperire revoluționară pe teritoriul României. Monedele ciudate din Evul Mediu de la Galați

Anca Manolica 11.11.2022, 17:18

Descoperire ciudată pe teritoriul țării noastre. 20.000 de monede falsificate în Evul Mediu au fost găsite la Tecuci, în județul Galați. Este vorba despre monede suedeze, prusace și poloneze care au fost falsificate la Suceava, și ulterior îngropate în sudul Moldovei.

Monede falsificate în Evul Mediu, găsite la Galați

Descoperirea revoluționată s-a făcut în orașul Tecuci, acolo unde muncitorii săpau liniștiți un șanț pentru racordarea la apă și canalizare, în curtea bibliotecii din localitate. Aceștia au dat peste un vas ceramic, care s-a dovedit a fi plin cu monede vechi.

La fața locului au fost chemați specialiștii care au stabilit, din primele cercetări, că aceste monede din alamă au circulat în Principatul Moldovei. Acestea au fost făcute la Suceava, în timpul domnitorului Eustatie Dabija Vodă (1661-1665). De asemenea, s-a mai stabilit și că ele sunt imitații după monede suedeze și ale Ducatului de Brandenburg.

„Tezaurul conține monede dintr-un aliaj de alamă. Dabija Vodă avea și propria moneda, tot din aramă. Ele sunt importante pentru că demonstrează o practică a vremii, atunci se falsifica moneda”, a spus arheologul Paul Ciobotaru.

„Este impresionant atât prin valoarea istorică, cât și prin faptul că este reprezentat de monede din aliaj din cupru, care sunt falsificate în secolul al-17-lea, la o monetărie din Suceava”, a declarat Maria Răileanu, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Galați.

Monede din Evul Mediu, descoperite la Tecuci / foto: Cătălin Negoiță, Arhivă Personală
Monede din Evul Mediu, descoperite la Tecuci / foto: Cătălin Negoiță, Arhivă Personală

Tezaur cu zeci de mii de monede

Conform specialiștilor, tezaurul conține peste 20.000 de monede falsificate în secolul 17. Arheologii au izolat zona și spun că vor continua să sape.

„În perioada medievală, desele lupte pentru tron sau atacurilor venite din partea tătarilor, îi determinau pe domnitori Moldovei și a Valahiei să ascundă monede fie în cetatea lor de scaun, fie în orașele sau reședințele mai importante.

Posibil ca de teama unor incursiuni militare, ele să fi fost îngropate într-un vas de lut, la o adâncime care să nu permită să fie descoperite. Este o descoperire importantă pentru cercetarea arheologică și pentru istoria noastră”, a explicat Maria Răileanu, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Galați.

Potrivit istoricilor, acestea se foloseau de către domnitorii Moldovei fie cu scopul de a-și răscumpără domnia, fie de a cumpăra anumite moșii.

Monedele descoperite urmează fie restaurate, după care vor fi expuse la muzeul din Tecuci.

Citește și: Sute de monede de aur, unele chiar și de 1 kilogram, găsite în curțile unor afaceriști din Strehaia. Percheziții de amploare

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...