Erdogan: Întâlnirea de pace dintre Putin și Zelenski ar putea avea loc la Istambul

Mihnea Tălău 01.04.2022, 15:46
Erdogan: Întâlnirea de pace dintre Putin și Zelenski ar putea avea loc la Istambul

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că o întâlnire între președinții Rusiei și Ucrainei ar putea avea loc la Istanbul. Cu toate acestea, el nu a precizat când anume se va întâlni Vladimir Putin cu Vladimir Zelenski.

Ankara s-a oferit să medieze în conflictul dintre Rusia și Ucraina

Șeful de birou al președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, a declarat și el că o întâlnire între președinții Rusiei și Ucrainei ar putea avea loc „în viitorul apropiat”.

„Ieri am avut discuții cu domnul Zelensky, vom avea discuții cu domnul Putin. Ca urmare a consultărilor prealabile, putem acum să ne întâlnim cu lideri la cel mai înalt nivel pentru a lua măsuri la nivel de conducere, în special în ceea ce privește Crimeea și Donbasul. Domnul Zelensky are o opinie pozitivă și sper că și domnul Putin va avea una pozitivă. Dacă putem organiza un summit la Istanbul, astfel încât ei să decidă să transforme tendința negativă într-una pozitivă, atunci vom fi foarte fericiți”, a spus Erdogan.

Președintele rus Vladimir Putin va discuta vineri, la ora 16, la telefon, cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, a anunțat Kremlinul, potrivit agenției de presă Reuters.

Președintele turc, Reciep Erdogan consideră că reacția NATO și a Occidentului la atacul rusesc nu a fost decisivă
Reciep Erdogan

Anunțul vine după ce Istanbul a găzduit marți discuții de pace ruso-ucrainene.

Turcia țară garant al securității Ucrainei

Erdogan a declarat că Turcia este pregătită, în principiu, să acționeze ca o țară garant al securității Ucrainei, dar detaliile unui astfel de format ar trebui să fie stabilite.

Ucraina a propus să adopte un statut neutru – adică să nu adere la alianțe militare precum NATO sau să nu găzduiască baze militare – în schimbul țărilor care se oferă să fie garanți ai securității sale.

Vineri, delegațiile ruse și ucrainene negociază prin link video. Pe 29 martie, la Istanbul, la Palatul Dolmabahce, a avut loc personal întâlnirea acestora. Recep Tayyip Erdogan a luat în repetate rânduri inițiativa de a organiza o întâlnire între președinții Rusiei și Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...