Emmanuel Macron, declarații după acordarea statutului de ţări candidate la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina: „Este un mesaj foarte puternic”

Elena Avramescu 24.06.2022, 09:08
Emmanuel Macron, declarații după acordarea statutului de ţări candidate la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina:  „Este un mesaj foarte puternic”

Vorbind la o conferință de presă alături de președintele Consiliului European Charles Michel și de președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele francez Macron a spus că decizia de astăzi de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE trimite „un semnal puternic Rusiei”.

Președintele Franței despre decizia de acordare a Ucrainei și Republicii Moldova a statutului de candidat la UE

„Mesajul care este transmis astăzi foarte clar și tocmai l-am văzut cu președintele Zelenski. Este un mesaj foarte puternic, coerent cu ceea ce Europa noastră din prima zi a conflictului a știut să facă. Adică: reacționând rapid, într-un mod istoric și unit. Prin sancțiuni, două zile mai târziu și de șase ori de atunci. Prin sprijinul macroeconomic, militar și financiar acordat Ucrainei. Și acum prin acest gest politic. Această Europă unită puternică a fost la înălțime.

Mai larg astăzi, este o perspectivă europeană pe care o recunoaștem Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Ceea ce este un semnal foarte puternic către Rusia și în contextul geopolitic pe care l-am menționat și alegerea făcută ca Ucraina și Moldova să primească acest statut de candidat la Uniunea Europeană”, a spus Emmanuel Macron, potrivit CNN.

Preşedintele Franţei a mai declarat că „datorăm acest lucru poporului ucrainean care luptă pentru a ne apăra valorile, suveranitatea şi integritatea teritorială”.

„Îi datorăm acest lucru poporului ucrainean care luptă pentru a ne apăra valorile, suveranitatea și integritatea teritorială a acestora. Și o datoram Moldovei și în ceea ce privește situația politică, încercările de destabilizare pe care le trăiește și generozitatea de care a dat dovadă în contextul pe care tocmai l-am menționat”, a spus el.

Planul lui Macron care ar schimba fata Uniunii Europene. Comunitatea Politica Europeana ar putea deveni realitate in curand
Presedintele Emmanuel Macron

Ce spun liderii UE despre decizia de a acorda statutul de candidat Ucrainei și Moldovei

Diferiți lideri europeni au reacționat imediat la decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pe Twitter:

„Foarte mulțumită de aprobarea de către lideri a opiniilor noastre. Ucraina, Moldova și Georgia au toate de lucru înainte de a trece la următoarea etapă a procesului. Știu că se vor mișca rapid. Ei știu cât de crucial este acest lucru pentru democrațiile lor, economiile lor și cetățenii lor. Această decizie ne întărește pe toți. Întărește Ucraina, Moldova și Georgia, în fața imperialismului rus. Și întărește UE. Pentru că arată încă o dată lumii că suntem uniți și puternici în fața amenințărilor externe”.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus: „Pe partea dreaptă a istoriei. Felicitări poporului Ucrainei și Moldovei. Astăzi am dat speranță. Pentru libertate, pentru democrație, pentru viitorul nostru. Acesta este momentul #Europei”.

Șeful UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell a spus că decizia „a marcat începutul unei lungi călătorii pe care o vom parcurge împreună” și a spus că „Ucraina va prevala. Europa va prevala.”

„Poporul ucrainean aparține familiei europene. Viitorul Ucrainei este cu UE”, a adăugat el.

Între timp, prim-ministrul Letoniei Krišjānis Kariņš a declarat:

„Astăzi, Comisia Europeană a luat o decizie istorică de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de stat candidat #UE. Este următorul pas în visul lor european. Vom fi alături de dumneavoastră în continuarea procesului de integrare europeană, sprijinindu-ne și împărtășind experiența noastră.”

Președintele lituanian Gitanas Nausėda a numit-o o „mare victorie pentru Ucraina și pentru Uniunea Europeană!” și o „decizie foarte importantă și oportună”.

Și președintele României Klaus Iohannis a numit-o „o realizare istorică” și o decizie care „aduce speranță și încredere în viitorul UE pentru oamenii din aceste țări și o mare responsabilitate pentru liderii lor”.

Urmăriți Impact.ro și pe