Emmanuel Macron, gata să meargă la Moscova pentru a negocia cu Vladimir Putin. Ce condiții pune președintele Franței

Beatrice Dumitru 17.06.2022, 15:14
Emmanuel Macron, gata să meargă la Moscova pentru a negocia cu Vladimir Putin. Ce condiții pune președintele Franței

Emmanuel Macron, alături de Olaf Scholz, Mario Draghi și Klaus Iohannis, a călătorit în Ucraina, unde s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski și a vizitat orșul Irpin, distrus de forțele ruse. Președintele Franței și-a asumat rolul de mediator și a spus că există posibilitatea să meargă în Rusia pentru a discuta cu Vladimir Putin, dar în anumite condiții.

Emmanuel Macron vrea să meargă la Moscova

În timpul vizitei în Ucraina, președintele francez Emmanuel Macron s-a oferit să fie mediator între Kiev și Moscova, în încercarea de a pune capăt războiului.

Liderul Franței a declarat că Parisul este de partea Ucrainei, dar va acționa pentru a evita orice escaladare a conflictului. În timpul discuției cu Volodimir Zeelenski, Emmanuel Macron a discutat și despre posibilitatea de a merge la Moscova pentru a negocia cu Vladimir Putin.

Emmanuel Macron, gata să meargă la Moscova pentru a negocia cu Vladimir Putin. Ce condiții pune președintele Franței
Emmanuel Macron a discutat cu Volodimir Zelenski.

„Cred că o călătorie în Rusia astăzi necesită condiții prealabile, asta înseamnă gesturi din partea președintelui Putin. Nu voi merge acolo doar așa”, a declarat Emmanuel Macron pentru postul TF1, în timpul vizitei de la Kiev, preluat de Deutsche Welle.

Ce spune Volodimir Zelenski

Președintele Franței a mai spus că va vorbi cu Vladimir Putin despre probleme umanitare, protecţia prizonierilor şi securitatea alimentară pentru a găsi o soluţie.

Nu voi exclude nimic, dar o voi face mereu în mod transparent faţă de preşedintele ucrainean şi ori de câte ori are sens”, a adăugat președintele francez.

La rândul său, Volodimir Zelenski s-a întrebat dacă omologul său de la Moscova este „gata să audă ceva” și dacă discuțiile cu vreun lider mondial îl vor face să se răzgândească în privința războiului pe care l-a declanșat în Ucraina și a schimbat cursul istoriei în Europa.

Emmanuel Macron a fost criticat dur după ce a declarat că „Occidentul nu ar trebui să umilească Rusia”, dar la Kiev, a explicat că Franța a făcut această greșeală cu Germania la sfârșitul Primului Război Mondial și „și-a pierdut pacea” ajungând în Al Doilea Război Mondial.

Emmanuel Macron, așezat de Vladimir Putin la o masă de șase metri

Șeful statului francez este liderul occidental care a purtat cele mai multe dicuții telefonice cu Vladimir Putin de la începerea războiului, dar fără niciun rezultat concret. Însă, a explicat că în această perioadă nu trebuie să se întoarcă spatele diplomației, fiind singura cale de a opri războiul.

Președintele francez l-a vizitat ultima dată pe Vladimir Putin la Moscova pe 8 februarie, cu doar câteva săptămâni înainte ca acesta să ordone invadarea Ucrainei. Liderul de la Kremlin și-a ținut oaspetele la distanță, deoarece Macron a refuzat să facă un test anti-Covid, atunci când a ajuns la Kremlin pentru a împiedica Rusia să-i obțină ADN-ul. Astfel, cei doi au stat la o masa de șase metri, stârnind mai multe comentarii decât întâlnirea în sine, dar și multe glume.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...