Klaus Iohannis, despre anunţul premierului legat de compensarea de 50 de bani la litrul de combustibil. „Nu este posibil să plafonezi preţul”

Andra Daoud 23.06.2022, 16:35
Klaus Iohannis, despre anunţul premierului legat de compensarea de 50 de bani la litrul de combustibil. „Nu este posibil să plafonezi preţul”

Guvernul a decis să compenseze prețul de la pompă al combustibilului cu 50 de bani pe litru, pentru următoarele trei luni, iar măsura nu l-a lăsat indiferent pe Klaus Iohannis. Șeful statului și-a exprimat părerea cu privire la decizia luată de executiv, pentru a-i ajuta pe români să facă față mai ușor creșterii prețurilor carburanților.

Ce a spus Klaus Iohannis despre compensarea combustibilului cu 50 de bani pe litru

Premierul Nicolae Ciucă a ajunțat joi că prețul carburanților va fi compensat cu 50 de bani pe litru, timp de trei luni. Măsura vine după ce prețul benzinei și al motorinei a crescut simțitor în ultimele luni, ajungând să depășească 8 lei pe litru. În acest context, Executivul a decis ca prețul să fie redus cu 50 de bani pe litru, atât în cazul benzinei, cât și al motorinei. Nicolae Ciucă a specificat că jumătate din sumă va fi suportată de către stat și jumătate de către benzinari, în momentul în care prețurile vor fi reduse.

Klaus Iohannis nu a rămas indiferent la masura luată de Guvern și a spus că este binevenită și chiar și 50 de bani pe litru sunt importanți, atunci când rămân în buzunarul clienților. Șeful statului a mai explicat de ce nu se poate aplica măsura reducerii accizelor de către Guvern: la mijloc este legislația europeană care face ca lucrurile să nu fie așa simplu de pus în practică.

„Reducerea accizelor este doar aparent la îndemâna Guvernelor, în realitate nu este din cauza legislației europene. La accize e ușor de umblat dacă vrei să le crești. Dacă vrei să le scazi, nu se prea poate sub un anumit nivel. Discuția aici se oprește foarte repede și rămâne una doar de teorie matematică. Celelalte instrumente la dispoziţia Guvernului sunt sigur, cele naţionale, să umble la TVA, la sprijin bugetar, la alte mecanisme.

În situaţia în care şi la noi, preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul, pe bună dreptate, a analizat chestiunea şi a ajuns la concluzia că tebuie să facă ceva, atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi preţul direct, sau să subvenţionezi o parte semnificativă, dar atât cât se poate.

Am discutat ieri cu premierul această chestiune, mi-a explicat cum vede mecanismul. Atât cât se poate, este corect să se facă. Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai când alimentezi la pompă.”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis, despre anuntul lui Ciuca legat de compensarea de 50 de bani la litrul de combustibil. Nu este posibil sa plafonezi pretul 1
Pretul carburantilor va fi compensat cu 50 de bani pe litru

Măsura reducerii prețurilor este valabilă trei luni

După ședința de Guvern de joi, Nicolae Ciucă a declarat că prețurile la benzină și la motorină vor fi compensate cu 50 de bani pe litru, pentru următoarele trei luni. Măsura se aplică la pompă și va apărea pe bonul fiscal. Jumătate din suma compensată va fi suportată de stat și jumătate de comercianți. Premierul a spus că aceeași măsură se aplică deja și în alte țări europene.

„Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiștii, o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă și Guvern, între Guvern și populație, precum și mediul de afaceri am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost, de asemenea, adoptată și de alte țări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră.

Am spus că este o măsură care se aplică și în alte țări. Vorbim de Spania și Franța. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort. Mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea prețurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de trei luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la stațiile de alimentare cu combustibil.

Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat. Această măsură este parte a pachetului de protejare a cetățenilor și a firmelor și urmărește diminuarea efectelor creșterii inflației și a efectelor produse de crizele multiple pe care le traversăm. Desigur, la finalul acestei perioade vom analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri”, a declarat premierul.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe