Elevii cu simptome Covid vor fi testați cu acordul părinților. Anunțul făcut de Vlad Voiculescu, ce se întâmplă cu profesorii

Ioana Bucur, Gabriel Peneș 05.02.2021, 14:15
Elevii cu simptome Covid vor fi testați cu acordul părinților. Anunțul făcut de Vlad Voiculescu, ce se întâmplă cu profesorii

Ministrul Sănătății, anunț de ultim moment despre redeschiderea școlilor de luni, 8 februarie. Elevii cu simptome Covid vor fi testați cu acordul părinților. Ce se întâmplă în cazul în care un copil este depistat pozitiv. Informații importante pentru profesori.

Elevii cu simptome Covid vor fi testați cu acordul părinților

Cu doar tei zile înaine de redeschiderea școlilor, ministrul Sănătății a făcut precizări importante cu privire la felul în care vor fi aplicate măsurile de protecție împotriva răspândirii SARS-CoV-2 în unitățile de învățământ. Vlad Voiculescu a declarat, vineri, că elevii cu simptome Covid vor fi testați cu teste antigen, dar doar cu acordul părinților. Mai mult, singurul care va putea decide dacă minorul cu simptome rămâne acasă este părintele.

„Este necesar din partea părinților să își exprime acordul informat cu privire la testare. Va exista pe pagina Ministerului Educației și pe pagina Ministerului Sănătății un formular-tip. Pentru exprimarea acordului pentru testare. Este important pentru că doar testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranță”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ce se întâmplă în cazul în care un copil este depistat pozitiv în urma testului antigen

Ministrul Sănătății a anunțat că testele rapide antigen vor fi distribuite în școli de către DSP. În cazul în care un elev este depistat pozitiv, vor fi testați toți cei cu care a intract în contact, a explicat Vlad Voiculescu.

„Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea, pentru copiii care au simptome, după aplicarea protocolului de izolare. Testarea se va face în cabinete medicale sau în izolator. De asemenea, atunci când un copil este testat pozitiv, apoi urmează o anchetă epidemiologică. Ancheta epidemiologică va fi condusă de DSP de acolo. Pentru asta va fi nevoie de colaborarea cu conducerea unității de învățământ. Asta înseamnă că acei colegi care au interacționat cu copilul diagnosticat cu COVID-19 vor trebui să fie testați, dacă există un consimțământ al părintelui. Dacă nu există un consimțământ, se va lua legătura cu medicul de familie. E important ca lucrul acesta să se întâmple la timp”, a precizat ministrul Sănătății.

Elevii cu simptome Covid, testați doar cu acord părinților
Vlad Voiculescu, la conferința comună de presă organizată de ministrul Educației, cu privire la redeschiderea școlilor din 8 februarie. Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Săntății, mesaj pentru elevi

Redeschiderea școlilor este un moment critic în gestionarea pandemiei. În contextul în care noile tulpini de coronavirus se răspândesc mult mai ușor decât forma inițială de SARS-CoV-2, curățenia în școli este mai importantă ca oricând. Ministrul Sănătății le-a transmis elevilor că, prin respectarea măsurilor de protecție, pot fi eroi: purtarea măștii, igiena mâinilor și distanțarea.

„Fiecare copil poate fi un mic erou, dacă respectă aeste reguli şi fiecare poate să-şi păstreze familia în siguranţă”, a transmis, vineri, Vlad Voiculescu.

Fără adeverințe medicale în semestrul al doilea

Vlad Voiculescu a mai precizat că „nu e necesară o adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii luni, 8 februarie”.

Urmăriți Impact.ro și pe