Consumul de smochine are efecte miraculoase asupra organismului. Între beneficiile pe care le aduce ”fructul regilor” se numără și prevenirea cancerului.
Smochinele sunt folosite de secole în medicina naturistă. Aceste fructe – primele pe care le-a cultivat omul, au numeroase beneficii pentru sănătate, precum și pentru frumusețe.
Smochinul are în compoziţia chimică: 84% apă, proteine 1%, glucide 15-18%, vitaminele A, B1, B2, C, PP, minerale (fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom), latex, materii azotate, celuloză, acizi, pectină, lipodiastază, amilază, proteoză, enzime. Lista continuă cu flavonoide, beta-caroten, precum şi ficină – o enzimă ce ajută la digestie.
Smochinele proaspete furnizează o energie de 43 kcal/100g, iar cele uscate, de 213 kcal/100g. Ele pot fi folosite în curele de slăbit, pentru că au și acizi graşi omega 3 şi omega 6, ce accelerează mobilizarea grăsimilor din ţesutul adipos.
Însă, cea mai populară proprietate a smochinelor este cea laxativă. Preparate în diferite feluri, aceste fructe pot combate constipaţia.
Totodată, smochinele consumate crude sau uscate, infuzia din fructe, fructe fierte în lapte, pasate cu mixerul sau decoctul de frunze sunt recomandate în tratarea multor afecțiuni.
Printre aceste afecțiuni se numără: inflamaţii pulmonare şi ale gâtului, amigdalită, angină, astenie fizică şi psihică, bronşite cronice, tulburări circulatorii şi renale, ciclu menstrual neregulat, cistite, colite, constipaţii cronice, dureri, gastrită.
Lista continuă cu: guturai prelungit, insomnii, iritaţii gastrointestinale, nefrite, pneumonii, răceală, stadii febrile acute, stomatite, tuse, gingivite şi viermi intestinali.
În plus, frunzele de smochin sunt un aliat în lupta împotriva diabetului, iar rămurelele tinere, din care se extrage latexul, sunt folosite pentru poate reduce petele date de vitiligo.
Mai mult, smochinele fierte în lapte şi aplicate la nivel local pot accelera vindecarea abceselor, plăgilor, furunculelor, negilor și bătăturilor.
Smochinele sunt bogate în flavonoide, polifenoli, antioxidanţi și un agent anticangerigen numit benzaldehidă. Astfel, aceste fructe protejează şi împotriva unor forme de cancer, precum cel de colon şi cel de sân.
Totuși, consumul de smochine are și unele contraindicații. Aceste fructe sunt bogate în anumite săruri numite oxalaţi, ce scad depozitele de calciu şi fier din organism.
Din acest motiv, copiii mici, femeile însărcinate și persoanele care suferă de anemie nu trebuie să consume prea multe smochine.
În cazul consumului excesiv, oxalații din smochine pot crește riscul de fracturi, osteoporoză ori alte afecțiuni osoase.
În plus, deși sunt folosite și pentru tratarea cancerul de piele, în cazul în care sunt consumate excesiv pe timp de vară, smochinele pot avea efecte negative asupra pielii. Mai exact, pielea poate deveni mai vulnerabilă la razele ultraviolete.
Smochinul (”Ficus carica”) este un arbore mic sau un arbust din familia Moraceae, una dintre speciile genului Ficus. Îți are originea în Asia sud-occidentală, dar creşte sub formă sălbatică şi în zona Mării Mediterane. În România, acesta creşte în zona Dobrogei, dar poate fi cultivat şi în alte zone ale țării.