EXCLUSIV. Ce i s-ar putea întâmpla preotului care a botezat bebelușul de la Suceava. Regulile BOR sunt clare în astfel de situații

Alexandru Catalan, Diana Dumitrache 01.02.2021, 19:29
EXCLUSIV. Ce i s-ar putea întâmpla preotului care a botezat bebelușul de la Suceava. Regulile BOR sunt clare în astfel de situații

Necropsia micuţului Iustin, de o lună şi jumătate, mort la Spitalul Judeţean Suceava, după ce a trecut prin taina botezului, va clarifica în mare parte cauza accidentului. Până în prezent nu există vreun caz de malpraxis în rândul clerului ortodox, pe marginea aplicării tradiţionale a tainei botezului. Soarta preotului ortodox Alexandru Mazarache, (44 de ani), cel care a oficiat duminică în Biserica parohială “Sfinţii Constantin şi Elena” din cartierul Zamca al Municipiului Suceava botezul unui micuţ care ulterior a decedat la spital, va fi hotărâtă după finalizarea anchetei Procuratorii.

Ionel Doru Budeanu, părinte-protopop: ”Vom aştepta şi rezultatul necropsiei care ne va arăta dacă micuţul avea în interior apă sau lapte”

Potrivit primelor date oficiale, micuţului Iustin, în vârstă de o lună şi jumătate, i se va face marţi necropsia, în urma căreia se va putea stabili cu exactitate cauza decesului. Ceea ce ştie deja e că micuţul Iustin se născuse prematur, iar medicii de la Spitalul Judeţean, care l-au primit în stare gravă după taina botezului, au reuşit să scoată din corpul micuţului circa 200 de mililitri de apă.

“Biserica va lua o decizie abia la finalizarea anchetei. Înaintea încheierii acesteia orice decizie ar fi arbitrară. Vom aştepta şi rezultatul necropsiei care ne va arăta dacă micuţul avea în interior apă sau lapte, caz în care înseamnă că acesta a fost hrănit înainte. Se mai procedează aşa, pentru a linişti copilul înainte de administrarea tainei botezului”, a declarat pentru impact.ro Ionel Doru Budeanu, părinte-protopop.

EXCLUSIV. Ce i s-ar putea intampla preotului care a botezat bebelusul de la Suceava. Regulile BOR sunt clare in astfel de situatii
Cristelnita

Părintele care a făcut botezul are ”suficientă experiență”

Din afirmaţiile sale, părintele Mazarache Alexandru, cel ce a săvârşit botezul, este hirotonit din 2007, deci are „suficientă experienţă în administrarea tainelor bisericeşti”, iar temperatura apei și a Bisericii erau “cele potrivite”.

“Părintele, care se află la rândul lui în stare de şoc, ne-a spus că semnele vitale ale micuţului erau evidente atunci când l-a scos din cristelniţă. În plus, el ne-a asigurat că a acoperit căile nazale şi gura micuţului, pentru ca acesta să nu înghită apă în timpul celebrării”, a adăugat acelaşi preot protopop.

Comisarul şef de Poliţie Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava: ”Trebuie să aşteptăm rezultatele necropsiei”

La rândul său, comisarul şef de Poliţie Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, spune că orice declaraţie pe tema asta ar fi prematură. “Trebuie să aşteptăm rezultatele necropsiei, apoi să analizăm cu atenţie imaginile filmate, fiindcă la orice ceremonie de acest fel există şi fototografii şi filmări”, a declarat el, pentru impact.ro.

”În cele din urmă vom discuta şi cu părinţii, fiindcă în acest moment îi lăsăm să-şi îngroape micuţul. S-a vorbit doar cu naşii şi cu preotul, şi vom cântări cu atenţie concluziile medico-legale”, a adăugat comisarul şef de poliţie Ionuţ Epureanu. El a mai spus că în urma decesului micuţului Iustin s-a deschis un dosar de ucidere din culpă, in rem.

Necropsia altui bebeluș, decedat acum doi ani în timpul botezului, a scos la iveală că micuţul avea ingerată o anumită cantitate de lapte. Preotul a scăpat basma-curată

Potrivit unor surse judiciare bine informate, există indicii conform cărora micuţul a venit pe lume prematur, ceea ce-ar fi trebuit să conducă la concluzia logica ca părinţii săi şi preotul celebrant să evite efectuarea tainei botezului în mod tradiţional, prin cufundarea în apă a întregului corp. Conform aceloraşi surse, dacă vina va cădea în sarcina preotului acesta va fi acuzat de omor prin imprudenţă şi riscă şapte ani de închisoare.

Practica judiciară, aplicată în special în cazul accidentelor rutiere soldate cu omor prin imprudenţă, se finalizează în cazurile în care e vorba despre prima abatere de acest tip, cu cel mult doi ani de închisoare, cu suspendare. Până în prezent, nu este cunoscut un caz de malpraxis admis de asemenea tip în rândul preoţilor. Cel mai recent caz similar, soldat tot cu moartea unui micuţ, s-a produs la Iaşi în urmă cu mai bine de doi ani. Atunci, necropsia celui decedat a scos la iveală că micuţul avea ingerată o anumită cantitate de lapte, iar preotul a scăpat basma-curată.

Urmăriți Impact.ro și pe